Iz Binga, Amka, Mercatora i Konzuma pojasnili šta je uzrok rasta cijena

Povodom objavljene informacije o nelegalnom povećanju cijena proizvoda u Federaciji BiH u srijedu, 16. marta 2022. o te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH, zajedničkim saopćenjem oglasili su se Bingo, Amko, Mercator i Konzum.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“U procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona. Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača. Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena.

Nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala je bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama.

Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno sedam dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda.

Kako bismo još jasnije objasnili nastalu situaciju navodimo trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja:

1. 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV
2. 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV
3. 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV

S tim u vezi informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da vrši pojačane kontrole i kažnjava one koji ne poštuju ograničenje marži i u srijedu su objavili saopćenje.

“Zbog čestih promjena cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata u BiH, u periodu od 15. februara do 13. marta ove godine, kod 14 subjekata utvrđene su nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marži”, podaci su koje je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Subjekti nadzora (Pravna lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene odluke su:

Konzum d.o.o. Sarajevo
Hoše komerc d.o.o
Amko d.o.o. Sarajevo
SFO d.o.o. Sarajevo
Bingo d.o.o. Tuzla
Pažin d.o.o. stolac
Mercator d.o.o. Sarajevo
N. Marketi d.o.o. Konjic
Voće promet d.o.o. Konjic
Mepromex d.o.o. Zavidovići
Robot General commerce d.o.o. Sarajevo
Feko Sale d.o.o. Zenica
Best d.o.o. Travnik
Belamionix d.o.o. Brčko-Tuzla

Utvrđeno je da će se za prekršaj kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM.

Subjekti nadzora (Fizička lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene odluke su:

1. TR Salihović Konjic
2. TR Jurišić Mostar
3. TR Mrki Zenica

Utvrđeno je da će se fizičko lice kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM.

Subjekti kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene odluke su:

Petrol BH Oil d.o.o. Sarajevo
Energopetrol d.d. Sarajevo
Holdina d.o.o. Sarajevo
Kameni Petrol d.o.o. Kakanj
Kakanj Petrol d.o.o. Kakanj
Trgošped d.o.o. Kakanj
Hifa petrol d.o.o. Sarajevo
Hifa Oil d.o.o. Tešanj
Gazprom d.o.o. Sarajevo
EOL Petrol d.o.o. Mostar
TI Oil d.o.o. Nova Bila
Tarik oil d.o.o. Sarajevo
Selex d.o.o. Mostar
Oil ac d.o.o. Mostar
Circle International d.o.o. Čitluk
Ze Trans d.o.o. Zenica
BST Oil d.o.o. Bijeljina-Mostar
Mark Petrol d.o.o. Kiseljak
Win Prom d.o.o. Kiseljak

Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM.

“Napominjemo da će Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju Zaključka kolegija i Zaključka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa vanredne sjednice održane 9. 3. 2022. godine, na svojoj službenoj web-stranici sedmično objavljivati nazive pravnih i fizičkih lica kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedenih Odluka”, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *