Italija proglasila vanredno stanje zbog pojave potencijalno smrtonosnog koronavirusa

Vlada Italije proglasila je polugodišnje vanredno stanje zbog jučer potvrđenog slučaja zaraze potencijalno smrtonosnim koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvoje kineskih turista jučer je u Italiji bilo pozitivno na koronavirus, a vlada premijera Giuseppea Contea na vanrednoj sjednici u Rimu je proglasila vanredno stanje kako bi se efikasnije suprotstavila širenju opasnog virusa.

U saopćenju iz vlade se navodi da je vanredno stanje proglašeno na šest mjeseci i da je izdvojeno pet miliona eura za borbu protiv širenja novog virusa.

Kineski bračni par zaražen koronavirusom u italijanski Milano je došao 23. januara, a nakon pozitivnog testa dvojac je hospitaliziran u posebnom odjelu bolnice u “Lazzaro Spallanzani” u Rimu.

Zaraženi par je prije dijagnoze posjetio Parmu i još nekoliko gradova, a italijanske službe pregledat će sve osobe s kojima je par imao fizički kontakt na putu iz Malana do Rima.

Italijanski mediji javljaju da se sumnja da su još dva pacijenta u Tovoliju i Venettu zaraženi virusom, ali da dijagnoza još uvijek nije potvrđena.

Isti izvori javljaju da je grupa mještana Firence verbalno napala kinesku grupu turista i poručili im da se vrate u Kinu.

Bilans smrtno stradalih u epidemiji smrtonosnog koronavirusa u Kini porastao je na 213 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je jutros da su u toj zemlji potvrđena 9.692 slučaja upale pluća uzrokovane novootkrivenim koronavirusom (2019-nCoV).

Desetine slučajeva zaraze koronavirusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni koronavirus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je epidemiju koronavirusa proglasio globalnom opasnošću.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *