Italija organizirala videokonferenciju sa medicinarima u BiH

Italija, zajedno s Ujedinjenim nacijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, danas je organizirala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s izazovom pandemije koronavirusa.

– Suočeni s COVIDOM-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava su od temeljnog značaja – riječi su ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini Nicole Minasija kojima je prokomentirao danas pokrenutu zajedničku inicijativu putem videokonferencije, zajedno s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Macdonald, na kojoj su učestvovali predstavnici WHO-a u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH, sa oko 30 predstavnika iz raznih bolnica širom zemlje.

Na prvom sastanku ovog tipa, razgovaralo se o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sistemima reakcije za srednji vremenski period, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Pričajući o vlastitim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite dr. Giovanni De Siervo i dr. Danilo Bilotta, a u ime Visokog instituta za zdravstvo Voditelj ureda za međunarodne odnose dr. Luca Rosi. Pored toga, bila su prisutna i dva talijanska vojna liječnika koja će, po nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogla evropskim snagama i direktno surađivala s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju, obilazeći bolnice i dijeleći talijansko iskustvo.

Video konferencija je bila veoma sadržajna i interaktivna, te je postavila temelje jačoj suradnji Italije, Ujedinjenih nacija, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica. Kao prva žrtva pandemije u Evropi, Italija želi podijeliti svo svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja sa kojom Italija uspostavlja ovu saradnju, na evropskom i svjetskom nivou. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *