Istraživanje: Mirisanje ženskih suza smanjuje agresivnost kod muškaraca

Tokom testiranja jasno je ustanovljeno da je agresivnost učesnika u igri koji su mirisali suze, opala za više od 40 procenata

istrazivanje potvrdilo da mirisanje zenskih suza smanjuje agresivnost kod muskaraca
Agresivnost učesnika u igri koji su mirisali suze, opala za više od 40 procenata (Foto: Ilustracija)

Najnovija istraživanja publikovana danas u naučnom žurnalu PLOS Biology ukazuju na to da ženske suze sadrže u sebi hemikalije koje mogu da blokiraju agresiju kod muškaraca.

Rezultati istraživanja koje je obavljeno na Naučnom institutu Vajzman u Izraelu ukazuju na to da mirisanje ženskih suza dovodi do smanjenja moždanih aktivnosti u predijelu koji je nadležan za agresiju, što rezultira miroljubivim ponašanjem.

Tokom ispitivanja veća grupa muškaraca igrala je neku vrstu agresivne igre u kojoj najčešće dolazi do sukoba i situacija u kojima jedna strana može finansijski da našteti drugoj.

Muškarcima je dato da mirišu ženske emotivne suze, kao i slanu vodu. Između te dvije supstance, kako se navodi, nije bilo razlike u mirisu kao ni izgledu.

Tokom testiranja jasno je ustanovljeno da je agresivnost učesnika u igri koji su mirisali suze, opala za više od 40 procenata.

Cijeli postupak je ponovljen uz analizu i snimanje mozga putem MRI skenera. Ustanovljeno je da su u regionima ljudskog mozga, u kojima tokom agresivnog ponašanja dolazi do promjena, gotovo potupno nestalo aktivnosti povezane sa takvim ponašanjem nakon mirisanja ženskih suza.

Naučnici kažu da je ta pojava, poznata kao hemosignalizacija (chemosignaling), uočena kod nekih životinja i da je najčešće eksperimentisano sa glodarima čije ženke takođe luče „miroljubive suze“, ali da je najnovijim eksperimentom pokazano da se i ljudi služe ovakvom vrstom signalizacije koja doprinosi smirivanju strasti. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *