Istražitelji SIPA-e na KCUS-u, u FUCZ i “Verlabu”

Istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Federalnu upravu Civilne zaštite (FUCZ) i kompaniju “Verlab”.

Istražitelji su došli u sklopu istražnih aktivnosti u kontekstu istrage o dešavanju u sarajevskoj bolnici odnosno o poznatim respiratorima “Srebrene maline” (ACM812A), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Aktivnosti traju danas od jutarnjih sati.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona sarajevo Azra Bavčić potvrdila je da se na terenu poduzimaju određene radnje, te da se u ovom trenutku ne može šire govoriti o navedenim aktivnostima.

Pretresi se, saznajemo, vrše na tri lokacije na području Kantona Sarajevo, što je za Radiosarajevo.ba potvrdio Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

On je kazao da se postupanja vrše po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo i Tužilaštva KS:

“Privremeno se oduzimaju predmeti koji su traženi u naredbama ovih pravosudnih institucija. Sve mjere i radnje se poduzimaju na području KS”, rekao je Miladinović.

Nije mogao govoriti o kojim lokacijama se radi, niti da li će biti izuzimani i sporni respiratori Srebrene maline

Ono što se nezvanično doznaje jeste da je SIPA izuzela dokumentaciju o verifikaciji respiratora iz “Verlaba”. Također, se istražnje radnje vrše u FUCZ, a treća lokacija je KCUS.

Postupanja se vrše prema naredbama sarajevskog suda i Kantonalnog tužilaštva.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *