Ispred zgrade Općine Banovići jutros izbila tuča (Video)

Pred zgradom Općine Banovići jutros je došlo do nasilja, odnosno tuče. Kako su i najavili, nova većina u Općinskom vijeću koja broji 14 vijećnika, najavila je za danas u osam sati ujutro, ulazak u prostorije Stručne službe Vijeća, koje se nalaze u zgradi Općine.

Istakli su da, ukoliko budu fizički spriječeni, da će morati “primijeniti pravo na samopomoć u očuvanju prostora Općinskog vijeća, gdje može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera”. Obavijest o onome šta planiraju vijećnici su dostavili policiji, tužilaštvima, stranim ambasadama, državnim i federalnim institucijama i medijima, piše Faktor.

Jutros se pred zgradom Općine okupila i grupa pristalica aktuelnog načelnika Banovića Bege Gutića. Krenulo je naguravanje, poslije čega je izbila i tuča. Na mjestu događaja su i policijske snage, pogledajte video.

Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.

Nova većina tvrdi da su čekali asistenciju policije koja bi im omogućila da uđu u zgradu Općine gdje su smještene prostorije Stručne službe Općinskog vijeća Banovići. Ističu da naredba općinskog načelnika Bege Gutića, kojom onemogućava rad zastupničkog tijela lokalne zajednice predstavlja udar na ustavni poredak BiH, prenosi Faktor.

Načelnik Gutić je u više navrata isticao da odluke koje je donijelo 14 vijećnika, na sjednici koju su sami sazvali, nisu legalne. Naime, predsjednik Općinskog vijeća Robert Lapčević sazvao je sjednicu Kolegija 3. jula, na kojoj je određeno da će naredna sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. avgusta, a u dnevni red uvrštene su odluke vezane za opoziv načelnika, koje je inicirala nova većina, odnosno 14 vijećnika.

(TL, Video: BH Reporter)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *