Ispraćen konvoj pomoći za Tursku i Siriju: Otišlo 33.500 paketića za djecu (Foto)

Radi se o osam kamiona kojima je, između ostalog, odvezeno i 33.500 paketića, koje su za svoje vršnjake, u okviru akcije „Djeca - djeci“ prikupili učenici iz osnovnih, srednjih škola i vrtića u Tuzlanskom kantonu

0
100

Iz Tuzle je danas ispraćen konvoj humanitarne pomoći za stanovništvo Turske i Sirije pogođeno nedavnim zemljotresima.

Radi se o osam kamiona kojima je, između ostalog, odvezeno i 33.500 paketića, koje su za svoje vršnjake, u okviru akcije „Djeca – djeci“ prikupili učenici iz osnovnih, srednjih škola i vrtića u Tuzlanskom kantonu.

Osim dječijih paketića konvoj je odvezao i oko 28 tona druge robe. Simbolično, učenici Osnovne škole „Brijesnica Velika“ uručili su vozačima autobusa paketiće za svoje vršnjake u Turskoj.

Ovo je akcija koja pokazuje veličinu našeg srca, rekao je premijer TK, Irfan Halilagić.

“Prije nekoliko dana imao sam priliku da i službeno potpišem Odluku kojom smo, kao Tuzlanski kanton, izdvojili 400.000 KM za pomoć Republici Turskoj. Međutim, kao čovjeku, mnogo mi je značajnije da su i moja djeca, zajedno sa hiljadama druge djece sa područja našeg kantona, učestvovala u jednoj ovakvoj priči“, kazao je premijer Halilagić dodajući da su u nedostatku adekvatnog odgovora državnog nivoa vlasti, drugi, niži nivoi vlasti, na sebe preuzeli obavezu i odgovornost da pomognu narodu Turske i Sirije.

Zahvalio se Međunarodnom forumu solidarnosti „EMMAUS“ na organizaciji, te vlasnicima autoprijevozničkih kompanija na ustupanju kamiona i osoblja za prevoz humanitarne robe.

„Posebnu zahvalnost želim uputiti učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i rukovodiocima u školama na angažmanu i uloženom trudu da prikupimo ovih 33.500 paketića. Posebnu veličinu ima to što je ideja za ovu akciju potekla od samih učenika i njihovih roditelja, te smo veoma brzo nakon zemljotresa u saradnji sa Aktivom direktora škola uspjeli je i praktično realizirati“, kazao je ovom prilikom danas ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ovo će biti jedan od najljepših konvoja koji će obradovati srca mališana pogođenih zemljotresom. Hvala vam djeco“, poručili su danas iz Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“, u čijoj organizaciji će se ova humanitarna pomoć transportovati u Tursku i Siriju, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here