Isporuka vakcina državama Balkana počinje iduće sedmice

0
190
Kraći razmak između dvije vakcine, sigurnost ostaje ista (Foto: Ilustracija, arhiva)

Komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliver Várhelyi doći će iduće sedmice na područje zapadnog Balkana. Istovremeno, prve vakcine protiv koronavirusa koje finansira EU, stižu u regiju.

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, ukupno će 651.000 doza “BioNTech/Pfizer” vakcina biti sedmično isporučivano od početka maja do avgusta. Ovo će osigurati vakcinisanje svih medicinskih radnika koji su na prvim linijama odbrane od koronavirusa i nekih od najugroženijih grupa.

Várhelyi je rekao: “Putujem na zapadni Balkan kako bih prenio jasnu poruku da nam je stalo! Stalo nam je do naših partnera i njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što i činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači!”

I ministrica Bisera Turkvić potvrdila je dolazak značajnijeg kontingent vakcina protiv koronavirusa iz Evropske unije (EU) za Bosnu i Hercegovinu.

„Dobili smo potvrdu da će prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije, a koji će biti plaćen iz IPA fondova, stići u utorak te da će isporuke ubuduće biti redovne“, napisala je Turković na Twitteru.

“Građani su zahvalni EU-u i državama članicama, posebno Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, koji doprinose borbi protiv #COVID19”, istaknula je.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Johann Sattler također je potvrdio da sljedeće sedmice stiže vakcina “BioNTech/Pfizer” za BiH.

“Europska unija brine o BiH. Osim što smo pružili medicinsku pomoć u cijeloj BiH u vrijednosti od 7,76 miliona eura, započet ćemo sljedeće sedmice i isporuku vakcina protiv Covida-19“, napisao je Sattler na Twitter profilu.

Ranije je objavljeno da će od ukupnog kontingenta vakcina (651.000 doza) BiH dobiti najviše od svih država zapadnog Balkana – 214.000.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here