Islamska zajednica u BiH organizirala džumu u privremenim centrima za migrante

Internacionalna organizacija za migracije (IOM), koja upravlja privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj, dogovorila je sa Islamskom zajednicom (IZ) u Bosni i Hercegovini da se imenuju dva imama koji će predvoditi džuma-namaz u ovim centrima.

Imami Islamske zajednice jučer su predvodili džuma-namaz za vjernike islamske vjere u privremenom prihvatnom centru Blažuj i Ušivak. Džuma-namazu su prisustvovali korisnici Centra, osoblje koje učestvuje u humanitarnom odgovoru i policajci iz lokalne policijske uprave.

Ranije su migranti i izbjeglice klanjali u improviziranom kutku koji je korišten kao privremeno rješenje, a od danas će koristiti renovirani i svijetli prostor, prikladan za vjerske obrede.

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH pomogao je opremanje objekta, a Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će imenovati imame po potrebi koji će biti na raspolaganju migrantima, kako za potrebe organizacije džume-namaza, tako i za druge potrebe s kojima im imami ili Islamska zajednica mogu pomoći.

Islamska zajednica je od početka migrantske krize u više navrata izdvajala različite oblike pomoći u novcu, hrani i lijekovima i nastavit će davati svoj doprinos u skladu sa svojim mogućnostima kako bi se umanjila patnja izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima koji se trenutno nalaze u BiH, ali ta pomoć kao i pomoć velikog broja pripadnika Islamske zajednice i partnerskih organizacija ne može biti zamjena za sistemski odgovor državnih i međunarodnih vlasti, prenosi MINA saopćenje Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *