IrishTimes: Biden razgovarao sa Palmerom o BiH

“Taj mračni dio svijeta mogao bi ponovno biti u nevolji i potreban mu je direktni nadzor SAD”, navodi se u tekstu

0
75

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao se sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmerom prošle sedmice u Glasgowu uprkos gustom rasporedu, prenose strani mediji.

Prema pisanju portala IrishCentral, s Palmerom se sastao i Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Taj mračni dio svijeta mogao bi ponovno biti u nevolji i potreban mu je direktni nadzor SAD”, navodi se između ostalog u tekstu.

Washington je poslao specijalnog izaslanika u BiH, piše dalje IrishTimes, pojašnjavajući kako je Palmerova uloga da pomogne provođenje izborne i ustavne reforme u ovoj balkanskoj zemlji, u okolnostima pojačanih tenzija između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Palmer, koji je nedavno boravio u BiH, pred svoj dolazak je govorio za mnoge medije, uključujući hrvatske novinare i portal EURACTIV, za koji je rekao: “Kako snažno ću ići? Vrlo snažno. Odlučan sam da učinim sve u mojoj moći kao što su i SAD odlučne da učine sve što je moguće”, prenose Vijesti.

IrishCentral je američki medij posvećen informiranju Amerikanaca irskog porijekla i obrađivanju tema koje se tiču irsko-američkih odnosa. Američki angažman u BiH spomenuli su u kontekstu političke krize u koju su uključene Irska i Velika Britanija te potrebe, kako su naveli, imenovanja specijalnog američkog izaslanika za Sjevernu Irsku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here