Iran prijeti napadom na vojnu bazu u Washingtonu…

1
345

Iran prijeti mogućim napadima na Fort McNair, američku vojnu bazu u Washingtonu, kao i na zamjenika načelnika generalštaba američke vojske Josepha M. Martina, javlja AP pozivajući se na dvojicu visokih obavještajnih zvaničnika.

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obavještajna agencija (NSA) presrela u januaru, pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje “napada u stilu onog na razarač USS Cole”, što se odnosi na samoubilački napad iz oktobra 2000., kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Prema navodima izvora AP, obavještajni podaci su, također, otkrili planove Irana da ubije generala Josepha M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Washingtonu, prenosi Tanjug.

General Martin živi u bazi Fort McNair, jednoj od najstarijih u Americi.

Te prijetnje su razlog zbog kojeg je vojska pojačala sigurnost oko Fort McNaira.

Komunikacije koje su presreli američki obavještajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Quds iranske Revolucionarne garde, a razmatrale su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Qudsa, generala Qassema Soleimanija u Bagdadu u januaru 2020, navode dvojica zvaničnika.(sb,tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here