Iračke snage zarobile visokog člana ISIL-a Samija Jasima

Jasim je upravljao finansijama terorističke grupe, također je obavljao dužnost savjetnika ubijenog čelnika grupe Abu Bakra al-Baghdadija

0
410
Sami Jasim, ISIL (Foto: Internet)

Iračke snage zarobile su vosokorangiranog člana tzv. islamske države, koji je obavljao dužnost zamjenika ubijenog čelnika radikalne grupe, Abu Bakra al-Baghdadija, objavio je premijer Mustafa Al-Kadhimi u ponedjeljak.

– Dok su se naše snage sigurnosti usmjerile na osiguravanje izbora, kolege iz obavještajne službe provele su složenu operaciju zarobljavanja Samija Jasima – saopćio je on u postu na Twitteru.

Jasim je upravljao finansijama terorističke grupe, i američka vlada za njim je izdala potjernicu. Također je obavljao dužnost savjetnika ubijenog čelnika grupe Abu Bakra al-Baghdadija.

Američke snage ubile su Baghdadija u raciji u sjeverozapadnoj Siriji u 2019.

Jasim, čije je puno ime Sami Jasim Muhammad al-Jaburi, također se naziva Hadži Hamid. FBI ga opisuje kao člana organizacije koja je prethodila islamskoj državi, “al-Qaeda u Iraku (AQI)” na svom websiteu Nagrada za pravdu.

– Dok je obavljao dužnost poslanika tzv. islamske države u južnom Mosulu u 2014., on je bio na poziciji ravnoj ministru finansija islamske države, nadzirući novčane prihode grupe prikupljene od tajnih prodaja nafte, gasa, starina i minerala – dodaje FBI.

Američko ministarstvo trezora uvrstilo ga je na listu sankcija u septembru 2015., prenosi Deutsche Welle.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here