Inženjeri iz Tuzle osmislili kako smanjiti emisiju CO2 (Video)

Menadžmenti dvije fabrike su prihvatili inovaciju, a njena realizacija zavisiće od finansijske projekcije i studija izvodljivosti

0
468
Tim inženjera iz Tuzle

Tim inženjera iz Tuzle osmislio je kako da smanji emisiju CO2 i to u procesu proizvodnje cementa gdje nastaje sedam odsto globalne emisije ugljen-dioksida.

Ta ideja je na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija „Arka“, u Zagredu nagrađena Zlatnom medaljom.

Cement je najkorišteniji materijal u svijetu jer se svake sekunde u prosjeku koristi 150 tona. Međutim, paralelno s proizvodnjom tone cementa, proizvede se otprilike i tona ugljikova dioksida. Tuzlanski tim inovatora patentirao je inovaciju prema kojoj bi CO2, kao nus proizvod u Fabrici cementa Lukavac, bio iskorišten kao sirovina za proizvodnju sode u susjednoj fabrici Soda šišedžam.

„Bile bi dvije firme koje imaju jednu poveznicu, zapravo to je CO2, gdje bi zapravo kompletan plin iz Fabrike cementa išao u fabriku sode kroz jedno polupostrojenje, ili neko novo malo postrojenje, i onda se ne bi više kamen krečnjak kopao na rudnicima nego bi se i dio tog krečnjaka oslobodio”, kaže ZEHRUDIN OSMANOVIĆ, Tehnološki fakultet Tuzla.

Menadžmenti dvaju fabrika pozitivno su prihvatili ovu inovaciju, a njena realizacija zavisiće od finansijske projekcije koju treba pokazati studija izvodljivosti.

Procjenjuje se da će biti potrebno od 10 do 15 miliona KM za realizaciju ovog projekta. Ovaj novac mora se staviti u kontekst cijena taksi koje će, prema evropskim regulativama, morati uskoro plaćati i domaći proizvođači cementa.

Inovacija tuzlanskog tima već je pobudila interes cementnih industrija u svijetu. Međutim, rijetkost je da dvije fabrike budu udaljene tek nekoliko stotina metara jedna od druge.

U svojoj osnovi inovacija tuzlanskog tima inžinjera je primjenjiva i za uzimanje CO2 iz termoelektrana, ali se u tom slučaju moraju primijeniti i druga tehnološka rješenja koja neutraliziraju sumpordioksid i druge čestice koje nastaju spaljivanjem uglja.(BHRT,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here