INZ: Budućim i mladim majkama o prednosti dojenja govorile stručnjakinje iz više oblasti (Foto/Video)

Povodom Svjetske sedmice dojenja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) već tradicionalno organizuje edukacije i tribine na kojima buduće majke, trudnice, ali i porodilje mogu iz usta stručnjaka čuti provjerene informacije o postupcima koje treba provoditi da bi što duži period na prirodan način hranile bebu.

Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane, a preporuke stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da dojenje traje koliko god je moguće više.

Podrška porodice i okoline

– Institut je prepoznao ovu problematiku. Želimo da našim kampanjama, kroz cijelu godinu radimo na tome da promovišemo dojenje, da vratimo pozitivan društveni status dojenju, da povećamo broj djece koja doje i doprinesemo porastu ukupnog “staža” dojenja, rekla je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu, dodajući da je želja predavača da “razbiju  mitove i predrasude, te pruže prave informacije na jednom mjestu”.

Kako ističe Ines Štimjanin – Jerković, diplomirana psihologinja Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica (CMZ DZZ), svaka porodilja prolazi kroz određene faze promjene psiho-fizičkog, a posebno psihičkog stanja.

– Ono što je vrlo specifično za našu kulturu da je to još uvijek svojevrsna tabu tema. Od porodilja se očekuju da same prođu neke stvari kao što je da je ona uvijek sretna, da odmah zna kako da se ophodi s djetetom i poprilično izostaje podrška porodice i okoline, ističe Štimjanin – Jerković.

Ona navodi da je prava rijetkost, zbog stida i niza drugih razloga, da se žene, koje uvide mentalne poteškoće poslije poroda, same jave u Centar za mentalno zdravlje, te je ovom prilikom pozvala i ohrabrila sve buduće i mlade majke da dođu bez ikakvih uputnica ili ljekarskih preporuka na razgovor koji ih ne obavezuje nikakve dalje medicinske i psihijatrijske postupke.

Potrebe za hranom majke i bebe

Nutritivne i energetske potrebe trudnica i dojilja su u tim periodima života žene povećane, međutim nerijetko trudnice to bukvalno shvataju kao savjeti “treba jesti za dvoje” pridajući mnogo veću pažnju količini, nego kvalitetu onog što jedu i time hrane sebe i bebu.

– U toku trudnoće energetske potrebe se neznatno povećavaju, i to u drugom i trećem tromjesečnom periodu. Prva tri mjeseca trudnoće su one istovjetne ranijem periodu, ističe Maja Jonjić – Trifković, nutricionistica INZ-a.

Ona ističe da se trudnice i porodilje moraju voditi principima pravilne prehrane, unoseći sve vrste namirnica, uravnoteženo, sa puno svježeg povrća i voća, sa mnogo sezonskih namirnica, što više prirodnih namirnica, uz izbjegavanje slatkiša, grickalica i druge industrijski prerađene hrane.

Ines Jakupanec je međunarodno certificirana “mama savjetnica” za dojenje, a budućim i mladim majkama je govorila o praktičnim potezima, načinu i problemima sa kojima se susreću majke, dilemama koje trebaju otkloniti, kao i dosadašnjem iskustvu sa predavanja i upita majki.

– Majčino mlijeko sprečava pojavljivanje mnogih bolesti i zaraza, te smanjuje pojavu alergija, a majka je mnogo više opuštena, bolje se može posvetiti djetetu, te i ona zdravstveno ima niz poboljšanja zdravlja, ukoliko doji dijete do šest mjeseci isključivo svojim mlijekom, a uz adekvatno postepeno uvođenje čvrste hrane i dalje do dvije godine i više, ističe Jakupanec. (INZ)

Izjave sagovornica na tribini možete pogledati OVDJE.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *