Intervencije Hrvatskoj i Briselu: Ubrzati robni transport prema EU

0
617

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) zahtijeva hitnu intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, svih kriznih štabova prema nadležnim organima Republike Hrvatske i Evropske unije kako bi se otvorio veći broj graničnih prijelaza prema ovoj državi za robni transport, kao i da se ubrza prelazak preko graničnih prijelaza, odrede rute prolaska robnog transporta te mjesta za pauze za odmor i tankovanje goriva, što su već primjenjuje u većini evropskih zemalja.

– U protekla dva dana UPFBiH je dobilo više desetina pritužbi naših članica koje se bave transportom, ali i drugih, o problemima koje imaju na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj koji su određeni za robni transport, ogromnim, kilometarskim zastojima na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac. Prema informacijama kojima raspolažemo, problem je nastao kada su u Republici Hrvatskoj uveli tzv. konvoje – navode iz UPFBiH.

Vozači s kamionima na ulaz u Hrvatsku, kako dodaju, čekaju i više od tri dana, a kada uđu na teritorij Hrvatske, opet čekaju na formiranje konvoja za tranzit kroz Hrvatsku. Svo vrijeme moraju biti u kamionu i nemaju osnovne uvjete za normalan život, a posebno je problem što nema postavljenih WC-a. Neki od njih su svo to vrijeme na mostu pa su u potpunosti blokirani. Prema tvrdnjama vozača, kako dodaju iz UPFBiH, zadržavani su u nehigijenskim uslovima, bez ikakvih objašnjenja. Također su imali strogu zabranu napuštanja vozila, a za svaki pokušaj napuštanja vozila im je prijećeno kaznama.

Također navode da iz bh. transportnih kompanija koje obavljaju usluge prijevoza po cijeloj Evropi naglašavaju da se u ostatku Evrope transport vrši uz male ili nikakve zastoje.

– Vozila koja idu prema Sloveniji, Italiji i zapadnom dijelu Evrope idu na GP Bosanska Gradiška, dok vozila koja idu prema Mađarskoj, Poljskoj itd. moraju ići na GP Bosanski Šamac. Radi se o odluci nadležnih institucija Hrvatske o kojoj niko u BiH nije zvanično obaviješten, tako su mnogi prijevoznici koji nisu raspolagali ovom informacijom, imali dodatne troškove preusmjeravanja vozila s jednog na drugi graničnih prijelaz – kažu iz UPFBiH.

Zbog svega navednog, pojedini prijevoznici koji su uspjeli, vratili su kamione u BiH i čekaju da se ovaj problem riješi. Ukoliko se ne riješi, ističu prijevoznici, razmišljaju da u potpunosti prestanu nuditi usluge prijevoza, zatvore firme i otpuste vozače.

Zbog svega toga iz UPFBiH apeluju od nadležnih bh. institucija da se što prije riješi problem otvaranja dodatnih graničnih prijelaza za robni promet prema Hrvatskoj i maksimalno ubrza prolazak kamiona preko graničnih prijelaza Gradiška i Šamac, uz maksimalno poštivanje svih mjera zaštite koje su na snazi u Hrvatskoj i BiH, saopćeno je iz UPFBiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here