Integracija država Zapadnog Balkana u EU nema alternativu

Miroslav Lajčak je naveo kako Unija treba da vrati kredibilitet procesu proširenja, a zemlje Zapadnog Balkana procesu evropskih reformi

0
291

Želim da budem potpuno jasan – integracija i punopravno članstvo država Zapadnog Balkana u Evropsku iniju nemaju alternativu, poručio je danas u Podgorici specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, javlja Anadolu Agency (AA).

On je učestvovao na Balkanskom integracionom forumu ”Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja”.

Na ovom panelu učešće su imali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lajčak je istakao da države Zapadnog Balkana ne treba da traže alternativu, ali i priznao da je proces proširenja objektivno sporiji nego što se to željelo.

“Alternativa je samo jedna – punopravno članstvo. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali, ali EU se suočava sa mnogo izazova”, rekao je Lajčak.

On je naveo da Unija mora da bude sigurna da nove članice ne donose još dodatnih problema.

„Ubijeđen sam da nemamo luksuz da čekamo da države riješe svoje probleme, pa da se onda okrenemo Zapadnom Balkanu. Treba ubrzati proces, ali bilo bi pogrešno kritikovati samo EU. Unija treba da vrati kredibilitet procesu proširenja, a zemlje Zapadnog Balkana procesu evropskih reformi. Nismo zadovoljni time što se dešava, dijagnoza je tu, i sad treba jedni drugima da pomognemo”, naveo je Lajčak.

Rekao je da je u vezi sa Sjevernom Makedonijom pitanje “kada”, jer je ta zemlja učinila sve da dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

Istakao je da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a EU će to vrijeme iskoristiti da riješi svoje probleme i EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vrijeme.

Kazao je da je EU daleko najjači investitor u regionu, trgovinski partner i da daje veliku pomoć.

“To je novac građana EU-a, koji su svjesni da novac ide tu”, rekao je Lajčak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here