Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) – BiH je ugrožena

Posvećenost Kanade miru i sigurnosti širom svijeta uvijek je bila bitna u vanjskoj politici Kanade. Taj pristup je danas potreban, posebno prema BiH

0
106

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), u saradnji sa nekoliko organizacija i zajednica u Kanadi, poslao je na Dan ljudskih prava, urgentno pismo premijeru Kanade Justin Trudeau a u povodu situacije u Bosni i Hercegovini i ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda građana i naroda u BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u pismu IGK apelira na Parlament i Vladu Kanade da se snažnije angažira u osudi kontinuiranih napada na državu BiH i preduzme konkretne mjere protiv antidržavne politike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, da bi se osiguralo očuvanje države BiH.

– Kao članica NATO-a i lider u međunarodnim mirovnim i humanitarnim naporima Kanada je pozvana da posveti mnogo veću pažnju BiH, u svojoj vanjskoj politici. Kanada je pozvana da podrži put BiH u evroatlanskim integracijama, sankcioniše negatore države BiH, negatore grnocida, revizioniste sudskih činjenica o genocidu i glorifikatore presuđenih ratnih zločinaca.

Posvećenost Kanade miru i sigurnosti širom svijeta uvijek je bila bitna u vanjskoj politici Kanade. Taj pristup je danas potreban, posebno prema BiH, da bi se spriječio novi rat, agresija i genocid da bi se osigurala primjena principa „nikad više“ i posebno da se BiH više nikad ne bi suočila sa užasom genocida.

Kad je BiH ugrožena, onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju države BiH i negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada. Na Dan ljudskih prava, neka nam svima budu inspiracija borci, aktivisti i patriote koji se bore za zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političko pravnog subjektiviteta BiH, države koja svojim postojanjem čini svijet ljepšim, mirnijim, slobodnijim. I ne zaboravimo da svatko od nas može biti borac za ljudska prava i slobode. Koristite svoju slobodu za promociju sloboda drugih. Samo zajedno možemo spriječiti nove genocide, očuvati veliku i značajnu bosanskohercegovačku državnu tradiciju – navodi u pismu Institut za istraživanje genocida Kanada.

Pismo je posłano i ministrici vanjskih poslova Kanade Melanie Joly, pojedinim članovima oba doma kanadskog Parlamenta i ministrima u Vladi Kanade, te izvršnom direktoru Instituta za genocid i ljudska prava Univerziteta u Montrealu i izvršnom direktoru Amnesty International Kanada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here