U UKC Tuzla stiglo 18 respiratora uvezenih od Srebrne maline

1
175

Danas su u UKC Tuzla sitigli respiratori. Riječ je o 18 respiratora koje je uvezla firma Srebrna malina.O njihovoj valjanosti, danas je na press konferenciji govorio i direktor UKC-a TUzla, dr Vahid Jusufović.

– Respiratori koje smo dobili imaju drugačiju pumpu od ostalih. To je takozvana venturi pumpa, koja na zadate postavke reagira odmah. Firma Profesional uradila je nulti servis i mi smo ih testirali u našim prostorima. Oni imaju upotrebljivost za određenu kliničku sliku – rekao je.

Podsjetioje i na to da je za sada na respiratorima urađen nulti servis, ali da to ne znači ne znači da su spremni za upotrebu.

– Tek kada uređeje pregleda verifikacioni laboratorij Verlab, oni se mogu staviti u upotrebu. UKC s njima ima ugovor i bilo bi protivzakonito koristiti respiratore prije nego ih ispita verifikacioni laboratorij – naglasio je dr. Jusufović.

Jusufović kaže da respiratori za određenu kliničku sliku imaju funkciju, konkretno, da su vrlo stabilni za neinvazivnu ventilaciju.

Download PDF

1 komentar

  1. Nudili ih vulkanizeru Hukicu. Ni mrtav ih nebi uzeo pa da gume na autima eksplodiraju. Fala imam ja obraz. Nisam ja doktor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here