Instagram olakšao korisnicima da vrate hakovane profile

Instagram uvodi nove sigurnosne alate, a oni uključuju hub gdje korisnici mogu prijaviti i riješiti probleme s pristupom svojim profilima.

Novi alati bi mogli biti izuzetno korisni onima koji se muče da vrate pristup svojim profilima. Ukoliko se korisnik ne može logovati, onda treba posjetiti hub na internet stranici Instagrama. Potom će dobiti pitanje da li se problem odnosi na hakovani profil, zaboravljenu šifru, lažno predstavljanje, gubitak metode dvofaktorske autentifikacije ili blokiranje profila.

Jedna od metoda koju korisnik može iskoristiti za verifikaciju profila jeste da zatraži od svoji prijatelja da potvrde njegov identitet. Ukoliko je pristup profilu onemogućen, korisnik može uz pomoć svojih prijatelja verifikovati identitet. Instagram je počeo testirati ovu funkciju ranije ove godine, a sada je dostupna svima. Prijatelji korisnika imaju rok od 24 sata da odgovore na njegov zahtjev. Ukoliko to učine, Instagram će omogućiti korisniku resetovanje šifre.

U međuvremenu Instagram uvodi dodatne mjere za sprečavanje hakovanja profila. U toku je uklanjanje profila koje sistem prepozna kao zlonamjerne, a među njima su i oni koji se lažno predstavljaju. Novi test uključuje slanje upozorenja korisnicima. U narednim mjesecima će Instagram slati ta upozorenje korisnicima koji dobiju direktnu poruku od sumnjivog profila.

Pored toga, korisnici će vidjeti plavu oznaku verifikovanih profila na više mjesta. Osim na profilima, oznaka će se vidjeti na Storiesima i u direktnim porukama. Takošer, prikazivat će se i u feedu. Iz Instagrama tvrde da će ovo pomoći korisnika da znaju da li imaju interakciju s provjerenim profilima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *