Inspektori EU kontrolišu meso peradi koje se izvozi u EU

Provjere sistema službenih kontrola u objektima koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU
Foto: Ilustracija

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine održao je online sastanak sa inspektorima Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO EU), s ciljem provjere sistema službenih kontrola u objektima koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

Sastanku su pored predstavnika Ureda za veterinarstvo BiH prisustvovali i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inspekcijskih službi i ostali nadležni iz ove oblasti, saopćeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Uvodni sastanak se održava 15. i 16. januara 2024. godine u online formatu, dok će od 17. do 24. јanuara inspektori iz Dablina boraviti u Bosni i Hercegovini kako bi izvršili provjeru sistema službenih kontrola u objektima koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU tj. provjeru da li odobreni objekti izvoze u skladu sa EU propisima.

Preliminarni rezultati ove posjete biće poznati u petak, 26. januara na završnom sastanku koji će biti održan u Uredu za veterinartsvo BiH, dok se finalni izvještaj očekuje u narednih mjesec dana od završetka kontrole.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *