Inspekcija naložila rušenje križa u stolačkom Starom gradu

Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila je rušenje križa u stolačkom Starom gradu. Još se čeka odluka o betonskim postoljima za tamošnji križni put koje je Općina Stolac prodala Župnom uredu i koje su predmetom spora još od 2004. godine. Rat sakralnim objektima u Stocu se, očito, nastavlja.

U rješenju Federalne uprave za inspekcijske poslove je naloženo da se križ, izgrađen na području koje je nacionalni spomenik, ukloni u roku 30 dana, te da žalba ne odlaže izvršenje rješenja. No, u Općini Stolac, čini se, nemaju nakanu srušiti križ. Kažu – žalit će se.

“Imajući u vidu da je federalni inapektor došao na teren da utvrdi činjenično stanje oko izgradnje dijela križnog puta temeljem odluke Općine Stolac, a u konačnici njegovo rješenje završilo na predmetu iz 2004. godine o rušenju križa – činjenica je da je to politički motivirano, da to nema nikakva temelja u zakonu”, navodi načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Podsjećamo, priču je aktualizirao zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu FBiH Amer Obradović uputivši Ministarstvu prostornog uređenja FBiH i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove pitanje poduzimaju li nadležne institucije aktivnosti zbog prodaje dijela zemljišta nacionalnog spomenika Starog grada stolačkom Župnom uredu. Tim više jer u Općini Stolac kao relevatno uzimaju pozitivno mišljenje kantonalnog Zavoda za zaštitu spomenika da križni put ne skrnavi Stari grad koji je, kako kažu, u drugoj zoni zaštite nacionalnih spomenika. Cilj je, kaže Obradović, da se zaustavi devastacija spomenika, a ne da se dižu etničke tenzije: “Pristupni put pripada nacionalnom spomeniku što znači da je zona zaštite 1 i apsolutno je u krivu. Ja sam tražio od komisije za očuvanje nacionalnih spomenika katastarski izvadak koji tačno precizira šta su zone zaštite, tako da očekujem taj papir da mi dođe u ovih dan-dva”.

Stočani su uklanjanje postolja za križni put tražili i peticijom kojom, kako su naveli, žele zaštiti povijesno područje. Najnoviji rat sakralnim objektima samo dolijeva ulje na vatru na i onako zategnute odnose u Stocu, premda se tvrdi da Hrvati i Bošnjaci u gradu na Bregavi koegzistiraju bez napetosti. No, činjenice s terena govore posve drukčije, posebice u predizborno vrijeme.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *