Inicijativa za smjenu Nešića nije dobila potrebnu entitetsku većinu!

Od ukupno 34 poslanika, "za" inicijativu je glasao 21 poslanik, 11 poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana
nenad nesic
(Nenad Nešić drsko uvrijedio žrtve genocida – Foto: Arhiva)

Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević, prilikom glasanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobila je opštu, ali ne i entitetsku većinu glasova.

Od ukupno 34 poslanika, “za” inicijativu je glasao 21 poslanik, 11 poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana, prenose Vijesti.ba.   

Zbog nedostatka entitetske većine, inicijativa je upućena Kolegiju Predstavnički dom na usaglašavanje. Ukoliko se Kolegij ne uspije usaglasiti, poslanici će se o njoj izjašnjavati naknadno u drugom krugu glasanja.  

Klub poslanika SDA je u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveo da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, “stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *