Inicijativa da se sa Starog mosta zabrane amaterski skokovi

Nakon što je iz MUP-a HNK potvrđeno da je 31. januara u večernjim satima sa Starog mosta skočio kineski državljanin koji je prije par dana u Sarajevu po snijegu hodao polunag, u gradu na Neretvni je pokrenuta rasprava o zabrani ovakvih “poduhvata”.

Potraga za kineskim državljaninom je i dalje u toku. Za to vrijeme upućena je inicijativa da Grad Mostar zabrani egzibicionistima amaterske skokove sa Starog mosta.

Inicijativa je stigla od predsjednika kantonalnog odbora Platforme za progres “Neretva”, Aldina Džine.

U saopćenju se navodi kako je “drugu godinu zaredom podcjenjivanje težine skoka sa Starog mosta u Mostaru, hladnoću, brzinu i vodostaj rijeke Neretve, za rezultat ima gubitak ljudskih života ili trajne tjelesne povrede”.

“Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Kine i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan poduhvat koji neupućeni skakači najčešće podcjenjuju”.

Pojavom društvenih mreža i željom za popularnošću ova pojava je, kako ističe Džino, još i više učestala.

“Ovom odlukom bi se propisao minimum potrebnih mjera koje je potrebno osigurati da bi se izveo skok sa 25 metara visine i umanjili rizici najgorih ishoda”.

“Posebno se ovo odnosi na čamce, obučene osobe za spašavanje i potrebnu hitnu pomoć”. Istaknuo je kako se “ovakva odluka ne bi odnosila na tradicionalne skokove sa Starog mosta, koji propisuju i ispunjavaju minimum uvjeta za sigurne skokove, živote i zdravlje skakača”.

“Kako bi odluka bila najefektivnija svoj doprinos mogu dati i udruženja skakača, kao i profesionalci iz oblasti ekstremnih sportova”.

“Do tada dok skrolate Tik tokom, nemojte se zaprepastit ako ponovo pred vas dođe snimak u kojem gledate kako neko sigurno odlazi u smrt. Jedno je sigurno, ovo će spasiti nečiji život za koji vjerujemo da je vrijedniji od milion Tik tok pregleda”, naveo je Džino u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *