Informatizacija zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu

0
410

Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 10 miliona KM za integrisani zdravstveno-informacioni sistem u ovom kantonu. Projekat, koji bi trebalo da bude implementiran do kraja naredne godine, uskoro će se naći pred poslanicima Kantonalne skupštine, koja treba da ga odobri.

Među glavnim očekivanim efektima informatizacije zdravstvenog sistema su efikasnija zdravstvena zaštita pacijenata, sa manjim gužvama u zdravstvenim ustanovama i kraćim listama čekanja, te značajnim finansijskim uštedama u zdravstvenom sistemu.

O informatizaciji zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu govori se godinama, a malo toga je konkretno urađeno. I ono što je u ovom procesu rađeno, rađeno je izolovano u pojedinim domovima zdravlja i bolnicama, ali bez uvezivanja svih zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja ne mogu se očekivati pozitivni efekti. Pacijenti su oni koji najviše trpe zbog kašnjenja implementacije ovog projekta, jer provode sate čekajući pregled ili ovjeru zdravstvene knjižice.

Jedan od glavnih ciljeva informatizacije zdravstvenog sistema jeste upravo taj da se izbjegne sadašnje lutanje pacijenta u tom sistemu i da za pacijente sistem učini efektnijim.

-Kada ljekar propiše jedan recept, ukoliko je on u elektronskoj formi, nema potrebe da dolazi više u te ambulante, da traži ponovo recept, postoje različite mogućnosti tog recepta, doziranja, vremenskog trajanja. Kada jedan pacijent ode u ustanovu gdje se snima nalaz, CT-a, magnetne rezonance, rentgena, taj nalaz se vraća u porodičnu ambulantu bez potrebe da pacijent dolazi u bolnicu da traži očitavanja, slike, itd., rekao je Denis Husić, direktor ZZO TK.

Upravo ova nova praksa će donijeti višemilionske uštede Zavodu zdravstvenog osiguranja, što potvrđuju i iskustva iz Sarajevskog kantona, gdje je proces informatizacije u zdravstvu otišao najdalje. Zbog toga se i potez Vlade Tuzlanskog kantona, da osigura 10 miliona KM za projekat informatizacije zdravstvenog sistema, čini kao dobra investicija.

To je novac koji ide iz ZZO i koji ide u ZZO, što nama otvara mogućnost onda da ga uložimo na bolji način ili na kojekakve nove procedure, evo na kraju i na edukacije za sprovođenje nekih sofistciranijih, da ih tako nazovem, medicinskih zahvata na našem području, rekla je Dijana Čolić, ministrica zdravlja u Vladi TK.

Projekat informatizacije zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona odvijaće se u četiri faze, a trebao bi biti okončan do kraja naredne godine. Do kraja ove godine trebali bi konačno postati relanost elektronski recepti i elektronske zdravstvene knjižice.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here