“Industrijalizacija u toku” dobitnik prestižne međunarodne nagrade BigSEE Architecture Award 2021.

0
126

S velikim zadovoljstvom i ponosom objavljujemo vijest da je izložba pod nazivom Industrijalizacija u toku u produkciji Cultural Heritage without Borders BiH (CHwB) Fondacija kulturno naslijeđe bez granica, dobitnik prestižne međunarodne nagrade BigSEE Architecture Award 2021. u kategoriji Landscape and urban space a koja se dodjeljuje za dvadeset i jednu zemlju jugoistočne Evrope, te da je nominirana za Grand Prix.

Multimedijalna izložba rezultat je multidisciplinarnog pristupa u radu grupe stručnjaka različitih profila, arhitekata, grafičkih dizajnera, historičara koji su putem savremene interpretacije baštine uz inovativan pristup u dizajnu i vizuelnom identitetu posjetioce vodili na svojevrsno putovanje kroz stogodišnji razvoj industrije, učili o tome kako je industrija mijenjala i modernizirala bosanskohercegovačko društvo, ukazali šta ona predstavlja u kulturi sjećanja, te zašto je industrijsko naslijeđe kao dio evropske kulturne baštine danas važno.

Nagradom BigSEE izložba Industrijalizacija u toku, autorsko djelo tima: Sanja Vrzić, Aleksandra Nina Knežević, Amra Čusto, Peđa Kazazović, Adisa Džino Šuta i saradnici, ocjenjeno je kao zanimljiv, originalan izraz koji baštinu čini vidljivijom, kao kreativno i odgovorno prezentiranje naslijeđa, namjenjeno svima, ali posebno mlađim generacijama. Dizajnersko rješenje, grafički prikazi, kratki filmovi, uz birane tekstualne sadržaje omogućili su “živi” doživljaj industrije i interakciju publike sa svakim dijelom izložbe.

Izložba je realizirana u saradnji sa Europskom unijom, a dodatan značaj joj daje činjenica da je nastala i u partnerstvu sa baštinskim institucijama: Historijskim muzejom BiH, Muzejom grada Zenice, Muzejem Jugoslavije i Filmskim centrom Sarajevo. Zadovoljstvo nam predstavlja i što se tokom 2020. godine mogla vidjeti u četiri bosanskogercegovačka grada: Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Zenici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here