Indija: Policija okrivila pacove da su pojeli pola tone zaplijenjenog kanabisa

Indijska policija tvrdi da su pacovi pojeli pola tone zaplijenjenog kanabisa. Navodno da ovo nije prvi put da se uvjerava da su pacovi pojeli zaplijenjeni kanabis, prenosi Klix.ba.

Sud u gradu Marthura, koji se nalazi u državi Uttar Pradesh na sjeveru Indije, oglasio se nakon što je informisan o tome da policija nije mogla dostaviti skoro 200 kilograma zaplijenjenog kanabisa koji je trebao biti iskorišten kao dokaz. Saopćeno je da su “pacovi male životinje i da se ne boje policije”.

U sudskim dokumentima je navedeno da se od policije potražuje da osigura 386 kilograma kanabisa, dok je tužilaštvo upozorilo da je više od 700 kilograma zaplijenjene marihuane širom Marthura u opasnosti od pacova. Sud je zbog toga od policije zatražio da poduzme mjere zaštite zaplijenjenog kanabisa.

Međutim, kako je objavio CNN, izvještaji o tome šta se dešavalo nakon toga što su navodno glodari pojeli kanabis čine stvari nejasnim, prenosi Klix.ba. Naime, načelnik policije u spomenutom indijskom gradu Martand Prakash je izjavio upravo za CNN da pacovi nisu pojeli kanabis, već da su ga uništile kiše i poplave.

Istraživanjem Univerziteta British Columbia iz 2016. godine je utvrđeno da glavni psihoaktivni sastojak kanabisa čini pacove lijenima. Istraživanje je provedeno nad 29 pacova koji su morali birati između jednostavne ili složenije aktivnosti kako bi došli do hrane. Pacovi obično biraju složeniji i isplativiji način, ali nakon što bi dobili kanabis, birali bi jednostavniju aktivnost. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *