Incident u karantinu u Tuzli: Studenti odvalili vrata i izašli iz izolacije, reagovala policija

1
489

Grupa studenata, koji se u hotelu „Tuzla“ nalaze u karantinu, oglušili su se o naredbu federalnog i kantonalnog kriznog štaba napustivši ovu vrstu izolacije, potvrdila je danas portparolka MUP-a TK, Amra Kapidžić.

Ona je na konferenciji za novinare kazala kako su studenti razvalili vrata više soba na tri sprata ovog hotela, prekršivši odluku o izolaciji.

– Službenici MUP-a TK, koji 24 sata rade na obezbjeđenju objekta u sklopu kojeg se nalazi karantin,   sinoć oko 22 sata čuli su buku u dijelu hotela gdje borave studenti iz Njemačke i Francuske. Obavijestili su PS Istok čiji su policajci ustanovili da je određeni broj lica prekršio naložene mjere izolacije. Nekolicinu studenata pronašli su u holu hotela, nakon što su prethodno sklonili postavljene barijere koje su im onemogućavale kretanje. Policija je o svemu obavijestila nadležne organe i svako će iz svoje nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere – kazala je Kapidžić.

Na 7., 8. i 9. spratu hotela „Tuzla“ smještena su 63 studenta koji su se vratili s ferijalnog rada u Njemačkoj i devet koji su se vratili iz Francuske. Oni su od početka negodovali zbog uslova boravka, s obzirom da je svaki od njih bio zaključan u jednoj sobi. Iako su im osigurani osnovni uslovi za život, uz ishranu koju im tri puta dnevno donose djelatnici organizacije „Emaus“, stalno su se žalili tražeći da ih testiraju i puste na kućnu izolaciju, što nije dopušteno.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK, Zoran Jovanović, kazao je da su studenti ovim činom počinili teško krivično djelo.

– Prekršili su naredbu o socijalnoj i fizičkoj distanci, iako smo im od dolaska na razne načine pomagali da im se poboljšaju uslovi boravka u karantinu. Razvaili su nekoliko vrata i napustili sobe. Također, otključali su više soba u karantinu – kazao je Jovanović.

Apelovao je na studente da se nastave pridržavati pravila karantina u kojem se nalaze sedam dana, a trebali bi ostati četiri sedmice.

– U ovoj situaciji moraju imati strpljenja, jer na taj način najbolje pomažu sebi, porodici, prijateljima  i cijeloj BiH – poručio je Jovanović.

Glavni menadžer hotela „Tuzla“, Predrag Blažanović, objasnio je da policija stalno dežura u hotelu i iz karantina niko ne može izaći vani.

– Policija je sinoć čula kretanje lifta i vidjeli su da trojica studenata sjede u hodniku i piju. Uz odjeću, obuću i druge potrepštine vjerovatno su im alkohol donijeli članovi porodica. Razvaljena su vrata četiri sobe, a jedan student otključao je vrata još tri sobe. U toku dana radnici naše tehničke službe su izvršili popravku brava i vrata. Sada će policija temeljito pregledavati pakete koje rodbina donosi. Studentima u karantinu. Zaprijećeno im je da se ovakvi incidenti više neće tolerisati – zaključio je Blažanović.

O svemu su obaviješteni predstavnici epidemiološke službe pri Kriznom štabu Ministarstva zdravlja, te svi nadležni organi TK i Federacije BiH. (tl, f)

Download PDF

1 komentar

  1. Kontradiktorno u startu. Sumnjiv aranžman koji je osuđen na nevolju od samog početka. Svi zajedno molimo boga da se novi klaster ne pojavi u srcu grada. Studentima želim strpljenje, zdravlje prije svega, uz veliku dozu razumijevanja, gdje i pod kojim uslovima borave sve ovo vrijeme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here