Imate više od 60 godina i želite biti zdravi: Izbjegavajte ove navike

Hoćete li uživati u svojim godinama zavisi i o načinu na koji brinete o zdravlju.

Ako se fokusirate na zdrave navike i izbjegavate one koje vam mogu nanijeti štetu, onda su vam velike šanse da živite dugo, piše eatthis.com.

U nastavku saznajte koje su to navike za koje stručnjaci upozoravaju da se trebaju izbjegavati ako imate 60 i više godina:

Volite sjediti

Izležavanje ispred malih ekrana štetno je, a neki stručnjaci takvu naviku upoređuju s pušenjem.

– Veliki je broj studija pokazao kako takav način života može utjecati negativno na zdravlje, pa tako i na razvoj bolesti srca, dijabetesa tip 2 i raka. Isto tako može povećati rizik od smrti – navodi dr. Erin Donnelly Michos.

Ne znači da se morate odmah pripremati za maraton, već ako promijenite naviku od toga da ništa ne radite, pa da kratko prošetate taj dan, puno ste napravili.

– Znamo da žene koje se nedovoljno kreću imaju kraće telomere od onih koje su aktivne 30 minuta u danu – navodi dr. Aladdin Shadyab te dodaje kako bi aktivnost trebala biti dio svakodnevice već u mladosti i biti prisutna do starosti.

Kilogrami se nakupljaju, a vi ništa ne poduzimate

Ne radi se samo o dobrom izgledu nego o činjenici da višak kilograma može utjecati na zdravlje kad napunite 60 godina. Možda niste toga svjesni, ali podaci otkrivaju kako je u tim godinama teže gubiti kilograme i kako u prosjeku u jednoj godini “zaradimo” otprilike pola kilograma, što se možda ne čini kao puno, ali kroz vrijeme mogu se nakupiti i čak voditi do pretilosti.

Šta možete učiniti? Probajte vježbe snage, jedite više proteina i ostanite aktivni kako biste dali podršku kostima i mišićima.

Ne hranite se zdravo

Zdrava prehrana je neophodna za zdravo starenje, a studije pokazuju kako osobe koje prate Mediteransku prehranu imaju manje šanse da će doživjeti promjene koje vode do Alzheimerove bolesti, za razliku od onih koji je izbjegavaju.

Utvrđeno je kako omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u maslinovom ulju, dobre su za pravilno funkcioniranje ćelija, što snižava rizik za obolijevanje od koronarne bolesti srca, a također usporava se propadanje kognitivnih funkcija.

Ne obraćate pažnju na kognitivne funkcije

Kada napune 60 godina mnogi razmišljaju o penziji ili o tome kako usporiti, što naravno može biti jako pozitivno za vaše zdravlje, ali nikako nemojte dopustiti da vaš mozak pati u tom periodu.

Studije pokazuju kako penzija može mozak pretvoriti u “kašu”, a prema nekim rezultatima istraživanja, kratkotrajna memorija se smanjuje 40 posto brže nakon penzionisanja.

Istraživanja su pokazala kako obavljanje novih zadataka uključuje aktivnost većih dijelova mozga dok oni rutinski zadaci rezultiraju smanjenim djelovanjem mozga.

Kako prenosi The Healthy, jutarnje pospremanje kuće jedno jutro ostavite za vrijeme poslije doručka ili dok pijete kafu, pogledajte crtić ili pak samo rutu kojom inače šetate psa zamijenite nekom drugom.

Istraživanja su pokazala kako socijalna deprivacija ima nekoliko negativnih utjecaja na kognitivne sposobnosti mozga. Zato družite se.

Izolirani ste od porodice i prijatelja

Održavanje zdravih odnosa s prijateljima i porodicom važna je navika kada starimo i za zdravlje i za sreću. Studije stalno potvrđuju da je za mentalno i fizičko zdravlje važno biti u interakciji s drugima.

– Pozitivni odnosi mogu biti jednako važni kao i hrana i fizička aktivnost, održavanje zdravih odnosa i društvene „mreže“ doprinosi dugovječnosti i zdravlju – kaže dr. Bonnie Betts, psihijatar. (tl)

Podijeli

One comment

  1. Sve sto nevalja ja to radim i zivim tako. Mora da cu umrijeti sutra. Aka vam se javim prekosutra, znajte da nisam umro juce.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *