Imate (li) za koga glasati: CIK očekuje više od 7.500 kandidata na izborima

Dosad je ovjereno 145 političkih subjekata, 90 stranaka, 17 nezavnisnih kandidata i 38 koalicija, rekao je Arnautović

0
186
Arnautović: Očekujemo prijavu više od 7.500 kandidata (Foto: Arhiva)

Opći izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju 2. oktobra ove godine, a iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) su danas iznijeli podatke o broju prijavljenih političkih subjekata, ali i broju kažnjenih među njima. Nesumnjivo je da će za građane izbor biti raznovrstan.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a naveo je da je rok za dostavu kandidatskih listi počeo danas i da će trajati do 4. jula do 16:00 sati, piše N1.

“Na izborima 2018. godine bilo je prijavljeno oko 7.500 kandidata. Sada očekujemo da će taj broj biti veći”, dodao je Arnautović.

Dosad je ovjereno 145 političkih subjekata, 90 stranaka, 17 nezavnisnih kandidata i 38 koalicija.

“Pozivamo sve birače u BiH i ovjerene političke stranke u BiH i medije da prate ovaj proces i izvrše uvid u izložene izvode i svoje primjedbe dostave Centru za birački spisak u konkretnoj općini. Pri izvršavanju uvida mislimo na to da apelujemo na sve koji imaju saznanja o umrlim osobama ili onima koji su dugo odsutni iz BiH ili imaju neke tehničke greške u imenu i prezimenu, nekom drugom podatku da sve te informacije dostave”, naglasio je Arnautović.

Željko Bakalar, član CIK-a je kazao i da je kažnjena 51 politička stranka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka.

“Na osnovu izvještaja o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka i uočenih kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, Služba za reviziju je predložila sankcije za ukupno 51 politički subjekt. To je redovna aktivnost CIK-a s tim da je u protekla dva ciklusa bila rigoroznija politika kažnjavanja koja podrazumijeva veće novčane kazne za poltičke stranke”, poručio je Bakalar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here