Ilinčica poprima novi izgled

U toku su radovi na realizaciji projekta „Panonsko-jadranska veza“, finansiranog iz EU Intrerreg programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Crna Gora.

Do sada je u okviru projekta urađena savremena LED javna rasvjeta u dužini od 1.200 metara, sa 80 sijaličnih mjesta, u vrijednosti od 131.500,00 KM, uređeno je 16 piknik lokacija za posjetitelje Ilinčice, u vrijednosti od 34.230,00 KM, što će pružiti svima priliku za odmor i rekreaciju u ovom prirodnom području, a upravo su završena i tri vidikovca za odmor i razgledanje grada, koji će se nalaziti u sastavu biciklističke staze u dužini od četiri kilometra na ovom lokalitetu.

U toku je finalizacija radova na uređenju objekta Doma prirode, procijenjene vrijednosti 350.000,00 KM, koji će biti multifunkcionalan objekat za edukativne sadržaje, druženje, odmor i rekreaciju, a u toku su procedure nabavke sredstava za opremanje ovog objekta.

U planu je i nabavka bicikala koji će biti na raspolaganju posjetiteljima, kao i nabavka i postavljanje šest solarnih-pametnih klupa u gradu, te postavljanje promotivnih bilboarda.

Direktorica Udruženja za razvoj NERDA, Lejla Hasić je istakla kako radovi idu planiranom dinamikom. „Mi osim vanjskog i unutrašnjeg uređenja kuće Dom prirode, šesnaest piknik lokacija, tri vidikovca i urađene rasvjete, zajedno sa Gradom Tuzlom organizujemo edukacije koje su prekograničnog karaktera. Upravo iduće sedmice imamo jednu edukaciju koja se dešava u Podgorici, gdje će učestvovati deset polaznika iz Bosne i Hercegovine. Tema će biti posmatranje ptica, kao dodatni doprinos turizmu. Osim pomenutih radova, na Ilinčici ćemo mapirati i jednu edukativno-biciklističku stazu u dužini od četiri kilometra, na kojoj će biti postavljeno 20 tabli, koje će biti edukativnog karaktera i koje će predstavljati floru i faunu na Ilinčici. Pored toga, nabaviti ćemo i bicikla koja će se moći iznajmljivati na ovom lokalitetu“, izjavila je Hasić, piše Tuzlainfo.

Projekat Panonsko-jadranska veza se realizuje u okviru EU Interreg Programa prekogranične saradnje, a partneri na projektu su Grad Tuzla, Opština Nijemci iz Hrvatske, Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, Javno preduzeće za nacionalne parkove i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Crne Gore. Završetak radova i samog projekta je 15. oktobra ove godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *