IGK: Pozivamo NATO i EUFOR da zaštite državu BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagirao je na istupe Dragana Čovića, predsjednika HDZ i Hvatskog narodnog sabora (HNS). Podsjetimo, Čović je jučer uputio pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog, kako je naveo, odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona.

“Čović je u pismu međunarodnim dužnosnicima, najavio pokretanje procedure i političkih koraka “za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizmna i konsocijacijske demoktarije čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH.

To je samo potvrda otvorenog rušenja države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam. Čović je krenuo u reorganizaciju tj. organizovanje svog entieta. Insistiranje na teritorijalnoj podjeli BiH i stvaranje hrvatskog entiteta je provedba Udruženog zločinačkog puduhvata presuđenog u Hagu.

IGK najoštrije osuđuje secesionističke aspiracije Čovića u cilju realizacije HDZ-ove antibosanske kampanje – formiranja trećeg entiteta. Mnogi subjekti u SAD i Kanadi sa kojima sarađujemo su nam se obratili i tražili da se zaustavi opasno antidržavno djelovanje Čovića. Dragan Čović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama – bh. patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći bosanskohercegovačke države, njenog teritorijalnog integriteta, suverenosti, nezavisnosti i političko pravnog subjektiviteta. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “velikohrvatskih nacionalističkih istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta “treći entitet”. Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi. Čovićeva secesionistička politika, bh. držvljanima u Sjevernoj Americi zadala je bol, ali i svijest o temeljnoj zalutalosti HDZ politike i njihovih pristalica. Čović baštini tradicije NDH u svojoj zapadnoj Hercegovini. Ubistva, logore, protjerivanje, uništavanje svih kultura i tradicija koje ne pripadaju njegovom svjetonazoru. To je, dakle, treći entitet. Njegovo znakovlje, koketiranje sa ustaštvom, nazivi ulica u Mostaru, jasno pokazuju da je na putu bez povratka. Krajnje je vrijeme da Hrvati u BiH se suprostavi antibosanskoj politici Čovića.

IGK poziva NATO i EUFOR da zaštite državu BiH. IGK poziva Kanadu da osudi i sankcioniše secesioniostičku politike Čovića”, navedeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *