IGK – Podrška ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) izrazio je punu podršku ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivšem ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju u “kontinuiranoj odbrani dostojanstva države BiH i njenom kontinuiranom svrstavanju na pravu stranu historije” prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama u vezi pitanja koja se tiču ruske agresije na Ukrajinu.

– Osude ambasadora Alkalaja zbog glasanja koje je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom Evropske unije i vanjskom politikom Kanade, ali i većine zemalja u svijetu, dolaze od onih antibosanskih, anticivilizacijskih, velikonacionalističkih politika i koalicija koje negiraju državu BiH, negiraju genocid pa time i međunarodne sudove i međunarodnu pravdu i pravo i veličaju ratne zločince. Cilj tih antibosanskih politika i koalicija je revizija historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH sa konačnim ciljem podjele države uime stvaranja velike Srbije i velike Hrvatske – navode iz IGK-a.

Diplomatskim aktivnostima ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, kako su dodali, bosanskohercegovački glas se čuje u ovoj svjetskoj organizaciji.

– To je veoma važno u situaciji kada imamo antibosansko djelovanje i protivbosansko lobiranje 18 Dodikovih ambasadora širom svijeta, uključujući SAD i Kanadu. Samo sposobna, znalačka i hrabra diplomatija spašava državu – navodi se u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je pozvao Kanadu da daje punu podršku ambasadoru Alkalaju i glasanju BiH u Ujedinjenim nacijama.

– Bosanskohercegovački građani u Kanadi, ali i mnogi Kanađani, prijatelji države BiH Alkalajevu borbu za bosanskohercegovačko državno dostojanstvo u Ujedinjenim nacijama ocjenjuju kao istinsku, hrabru diplomatiju, koja treba biti prepoznata od Kanade i demokratskog svijeta. BiH treba više lidera poput Alkalaja koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *