IGK: Kanada nije podržala nametanje izmjene izbornog zakona i Ustava BiH

Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH nije podržala Visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Navode kako su u saradnji sa organizacijama i zajednicama bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi još 25. jula ove godine poslali pismo premijeru Kanade Justin Trudeau, liderima svih parlamentarnih političkih partija, predsjedniku Parlamenta, ministrici vanjskih poslova i Generalnom guverneru u kome je izraženo snažno protivljenje i oštra osuda diskriminatorskom planu za izbornu reformu Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Takvu odluku Visokog predstavnika u BiH građani BiH koji žive u Kanadi smatraju izdajom demokratskih vrijednosti i direktnim udarom na državu BiH. Istovremeno takva odluka je i izdaja najbitnijih demokratskih vrijednosti kanadske države. U kontaktima sa nekoliko članova Parlamenta Kanade najštrije smo osudili izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine. Parlamentarcima smo prenijeli da ovo nametanje odluke udaljava BiH od evropskih demokratskih principa i dalje učvršćuje antibosanske, velikonacionalističke politike u cilju učvršćivanja etničkog ustroja BiH. Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede na Zapadu, a da istovremeno Visoki predstavnik u BiH nameće izmjene Izbornog zakona kojima se u BiH cementiraju etničke podjele – navode iz Instituta.

Dodaju kako su članove Kanadskog parlamenta upozorili da navedeno nametanje Izbornog zakona, koje direktno ide na ruku antibosanskom faktoru, predstavlja izraz nejedinstva i nedostatka strategije Zapada u pogledu budućnosti BiH.

Zahvalili smo se što Kanada podržava teritorijalni integritet, suverenitet i državno pravni subjektivitet BiH. Što podržava istinu o genocidu u Srebrenici i pravdu za žrtve toga zločina. Zahvalili smo Kanadi na institucionalnoj kulturi sjećanja za agresiju i genocid u BiH, što je karakteristika malog broja država u svijetu. Na kraju smo prenijeli stav bosanskohercegovačke zajednice da će podržati samo one kandidate na kanadskim izborima koji istinski daju doprinos jačanju demokratske države BiH – navode iz Instituta.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *