IGK: Dejtonski ustav je diskriminatoran

0
546

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ocijenio je, povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je ovim sporazumom cementirana etnička podjela, a ustav koji je nastao u Dejtonu stvorio od BiH nefunkcionalnu državu.

-Država BiH nema puni kapacitet državnosti i nezavisnosti što je posljedica nepravednog dejtonskog ustava na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida. Danas, 25 godina poslije, jasno je da država BiH više ne može funkcionisati kao država – poručuju iz IGK-a.

Iz ovog instituta su stava da je dejtonski ustav diskriminatoran, jer isključuje prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg. Umjesto slobode pojedinca, odnosno građanina, na čitavoj jedinstvenoj teritoriji BiH, dodaju, imamo dominaciju i od građanina i od naroda otuđenih etničkih, političkih subjekata.

Država Bosna i Hercegovina je, smatraju u IGK-u, izgublila svoj suverenitet, svoje jedinstveno državno i društveno funkcionisanje, a njeni građani i narodi su izgubili slobodu posjedovanja jedinstvene državne i društvene zajednice.

-Bez jedinstvene bosanskohercegovačke državne i društvene zajednice njeni građani i narodi ne mogu očuvati i jačati bosanskohercegovačku tradiciju, historiju, kulturu – stav je IGK-a.

Ističu također da su dejtonskim ustavom najviše na gubitku Bošnjaci, koji nemaju rezervnu domovinu i koji svoju duhovnu, tradicijsku, narodnu, historijsku, jezičku i kulturnu bitnost i bitisanost jedino mogu ostvariti u jedinstvenoj bh. državnoj i društvenoj zajednici bez legalizovanih rezultata agresije i genocida.

-Dejtonski mirovni sporazum je jedini u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati – ocjena je Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here