IGK: “Danas se svi patrioti moraju boriti protiv udružene antibosanske koalicije”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da je na nemoralni, nekulturni, anticivilizacijski pokušaj podjele države BiH i revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH najbolje odgovoriti kulturom sjećanja na 9. maj 1995. i veliki slobodarski marš Armije RBiH ulicama Pariza.

“To je bila pobjeda jedinstvene BiH i njene slobodarske armije. Cijeli antifašistički svijet je aplaudirao bosanskohercegovačkoj državi. Tog dana prvi put u svojoj historiji, BiH je dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom. Armija RBiH, jedina antifašistička snaga u ratu 1992. do 1995., ponosno je marširala ulicama Pariza kao dio antifašističke koalicije. Na ovaj način dobila je priznanje za borbu koju je vodila za slobodu i čast svoje međunarodno priznate države BiH”, navode iz IGK.

Napominju da buduće generacije moraju znati da je Armija RBiH nastala u odbrani slobode države BiH i da je zato simbol historijskog kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, antifašizma i ujedinjene Evrope na bosanskohercegovačkoj zemlji.

“Međutim, antifašistička Armija se nije borila za BiH u kojoj i dalje organizovano djeluju fašističke snage, u kojoj se javno gazi istina i pravda i zabranjuje kultura sjećanja, u kojoj se kontunirano pokušava izvršiti revizija historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u BiH, u kojoj su fašisti razvili metode manipulacije kojima uspijevaju prekriti svoje prave namjere i ciljeve, te se predstavljaju kao zaštitnici naroda, a zapravo žele uništiti državu BiH. Oni zapravo žrtvuju narod, državni interes i državno dobro za veliko nacionalističke, antibosanske programe i ideje. Danas se svi patrioti u i van BiH moraju boriti protiv udružene antibosanske koalicije, za izgradnju pravne države, za istinu i pravdu, za kulturu sjećanja”, saopćeno je iz IGK-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *