I Tuzlaci bi vozom na more!

Povodom vijesti o ponovnom uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo od 2. juna 2023. godine ponavljamo inicijativu od prošle godine pod nazivom
“I Tuzlaci bi vozom na more”, koja je ujedno otvoreno pismo Upravi Željeznica Federacije BiH u Sarajevu i Tuzli.

– Pozivamo nadležne u Poslovno-prometnom području Tuzla Željeznica Federacije BiH da uz pomoć ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i ministarstva prometa FBiH osiguraju da Željeznice FBiH uvedu sezonski voz Tuzla-Sarajevo, kao vezu na sezonski voz Sarajevo-Ploče koji će ponovo saobraćati od 2. juna do 27. augusta 2023. godine.

Ovo je minimum koji možete uraditi za građane Tuzlanskog kantona, a dobit ćete odličnu turističku priču i pravi ljetni sadržaj za građane, ali i turiste koji bi posjetili Panonska jezera i druge sadržaje koje nudi Tuzlanski kanton.

– Još jednom podsjećamo da od 14. decembra 2019. godine do danas na pruge Tuzlanskog kantona nije kročio nijedan putnički voz, pa ni vagon, te je na ovaj način najmnogoljudniji kanton u potpunoj željezničkoj blokadi i kao takav je slijepo crijevo na Željeznicama FBiH, i to “crijevo” koje kroz teretni željeznički saobraćaj ostvaruje gro prihoda na ŽFBH.

Uvođenje sezonskog putničkog voza Tuzla-(Sarajevo)-Ploče bio bi lijep gest za građane i pozitivna turistička priča za kanton, a poduzimanje hitnih koraka ka elektrifikaciji pruga na TK je obaveza za Vladu TK, Vladu FBiH i Željeznice FBiH – navodi se u saopćenju NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla.

Podijeli

2 0 komentara

  1. TK je rupa na karti BiH zahvaljujući njenim LOŠIM političarima koji se prodadoše u SA za kilo privilegija.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *