I Nezavisni blok uputio inicijativu: Dijaspori je onemogućen posjet obitelji

Nezavisni blok je uputio inicijativu Kriznom stožeru i nadležnim organima u BiH da hitno preispitaju i revidiraju odredbu o obaveznoj izolaciji/ samoizolaciji u trajanju od 14 dana za građane BiH koji rade u inostranstvu i žele doći kući.

Dosad je, od početka krize izazvane koronavirusom, zbog ovakve odredbe najveći dio bh. dijaspore bio onemogućen da dođe kući, posjeti obitelj i izvrši svoje obaveze.

“Imajući na umu da kriza sa pandemijom koronavirusa jenjava i da se život vraća u normalne tokove, kao i činjenicu da je BiH među rijetkim zemljama u Europi koja nije uvela alternativu i mogućnost testiranja, umjesto obavezne izolacije/ samoizolacije smatramo da je krajnje vrijeme da nadležni organi revidiraju postojeću odredbu i omoguće bh. dijaspori prvenstveno, da ukoliko žele doći kući, a ne mogu ili ne žele provesti 14 dana u izolaciji, da u tom slučaju mogu priložiti negativan test na koronavirus, koji ne bi bio stariji od 3-4 dana, kao što je slučaj u zemljama Europske unije i nakon toga im se osigura sloboda kretanja, uz svakako poštivanje redovnih mjera zaštite i socijalne distance.

Nadalje, pozivamo nadležne da osiguraju i mogućnost izrade brzih testova na graničnim prijelazima i tako također olakšaju našim građanima koji rade u inozemstvu dolazak u svoju zemlju. Naše vlasti i nadležni organi moraju puno brže reagirati i donositi održive odluke i propise koji su na razini onih koje imamo u zemljama EU, jer tu boravi i radi najveći broj naše dijaspore”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Revidiranjem odredbe o obaveznoj izolaciji/ samoizolaciji bi, osim što bi pomogli i olakšali velikom broju ljudi dolazak svojim kućama i posjete obitelji, također bismo veoma pomogli i oporavak bh. gospodarstva koja vapi za novim izvorima sredstava i potrošnje. ”Zato, pozivamo Krizni stožer i nadležne organe u našoj zemlji da hitno reagiraju i prihvate ovaj prijedlog”, poručeno je.(bljesak,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *