I naučno dokazano: Turšija smanjuje stres i poboljšava san

Nova studija otkrila je da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može smanjiti stres, nego vam može pomoći i da bolje spavate.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland at the University College Cork podijelili su učesnike u dvije grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete.

Prva je prešla na prehranu koja je pratila piramidalnu šemu.

Druga grupa je zamoljena da jede “psihobiotsku dijetu” koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentirane hrane.

Dr. John Cryan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu “psihobiotička dijeta” da se odnosi na “intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje”.

Druga grupa je posebno upućena da se pridržava dnevnog jelovnika koji uključuje dvije do tri porcije fermentirane hrane (kao što su kiseli kupus, kefir ili turšija), pet do osam porcija žitarica i šest do osam porcija voća i povrća koje je bogato prebiotičkim vlaknima (uključujući jabuke, banane, kupus, prasa i luk).

Takođe su zamoljeni da jedu tri do četiri porcije mahunarki svake sedmice, piše Eat This Not That.

Rezultati su pokazali da, iako su obje grupe primijetile poboljšanje u snu, učesnici koji su jeli psihobiotičku hranu također su doživjeli smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vrijeme.

Osim toga, nivo percipiranog stresa išao je sve manje što je učesnik više pratio psihobiotičku prehranu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *