I kad je sunčano tuzlanska kotlina u smogu (Foto)

1
1352

Poznati arhitekta, Ibrahim Braco Morankić, jedne prilike nam je rekao da je “osnovna lekcija” svakog projektanta zgrada u Tuzli da vodi računa o ruži vjetrova.

Tuzla je u kotlini, magla ili dim iz kućnih ložišta, odnosno smog, napune je i teško se ovog nezdravog zraka riješiti ako ne postoji prirodna ozraka, da ne kažemo promaja.

Unatoč tome, u Tuzli se posljednjih godina grade betonski “monstrumi”, o ruži vjetrova niko ne vodi računa, pa nije čudno zašto je Tuzla među najzagađenijim gradovima u Evropi.

Čak i pri sunčanom vremenu s okolnih brda vidi se, “u po bijela dana”, kako izgleda tuzlanska kotlina. Snimci su s brda Borić s pogledom prema TE “Tuzla”, ali i centru grada, odnosno hotelu “Mellain”.

Već znamo kako to izgleda za hladnih dana, niskih temperatura, kada grad utone u smog. (tl – Foto: Miro Petrović)

1 komentar

  1. Sirite neistine !!! Tuzla nije medju najzagadjenijim u Europi, Tuzla jJESTE najzagadjeniji grad u Europi !!! U jakoj konkurenciji, protiv ljutih protivnika Sapca i Kumanova, mi smo osvjetlali obraz !
    Zalosno je da grad koji ima TE i koji paru za toplovode dobija DZABA – MUKTE-BESPLATNO ne moze prikljuciti sva domacinstva na sistem centralnog grijanja ! Tol'ko o kasabi gdje je zivot navodno najljepsi….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here