I BiH na sastanku Kontakt grupe NATO-a za odbranu Ukrajine

Uz brigadira Faku satanku je prisustvovao i štabni oficir u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO-u, pukovnik Dobrislav Biloš
I BiH na sastanku Kontakt grupe NATO-a za odbranu Ukrajine
U ime ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako, u srijedu 11. oktobra 2023. godine, u Bruxellesu je sudjelovao na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Sastanak na nivou ministara inostranih poslova zemalјa članica NATO-a i partnera, organizirao je u sjedištu NATO-a ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Uz brigadira Faku satanku je prisustvovao i štabni oficir u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO-u, pukovnik Dobrislav Biloš.

Prisutnima se obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je zahvalio na dosadašnjoj podršci te naglasio potrebu i važnost nastavka pomoći Ukrajini u naoružanju i opremi, do konačnog oslobođenja kompletnog teritorija, kojeg je Ruska Federacija zauzela tokom višemjesečne invazije, te ostvarivanju punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 50 zemalјa. Pored navedenih, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, načelnik Zajedničkog štaba OS SAD general Charles Brown, koji je ovu dužnost preuzeo prjie 10 dana, kao i novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

Tokom sastanka, izražena je puna podrška Ukrajini, a saveznici i partneri su najavili nastavak pune podrške i u budućnosti. (a)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *