Husinski rudar Muzeja istočne Bosne na međunarodnom gostovanju

JU Muzej istočne Bosne je krajem oktobra imao dva međunarodna nastupa sa performansom „Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost“ autora Branka Šimića. Prvi nastup je bio na Kosovo Theatre Showcase u organizaciji Quendra Multimedia iz Prištine.

“Ovom prilikom imali smo mogućnost da se predstavimo publici te brojnim kritičarima. Upravo zahvaljujući ovom uspješnom nastupu koji je ostavio sve očarane, naredne godine bi performans mogao da dobije dodatne pozive iz drugih država. Cjelokupni događaj u Dodona Teatru u Prištini je organizovala Quendra Multimedia” – saopćeno je iz JU Muzej istočne Bosne.

Naknadno je performans imao još jedno zanimljivo gostovanje u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju gdje smo se predstavili makedonskoj publici na 17. AKTO festivalu u produkciji organizacije „Fakultet za nenastavna pitanja – FRU“ uz podršku Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, Evropske unije – projekat „Ostrva afiniteta“, GETE Instituta – Skoplje, fondacija “Hajnrih Bol”.

Osim zanimljivih efekata i originalnog pristupa pozorišnom performansu te staklenog kipa koji plijeni pažnju, na svim izvedbama publika ja pokazala veliki interes za bosanskohercegovačkom historijom, tj. Husinskoj buni i Tuzli. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *