Humanost “Subašić gradnje”: Prave kuću za tročlanu porodicu radnika koji gradi “Partizan” u Kreki (Foto)

0
1781

Građevinska kompanija „Subašić gradnja“ iz Slavinovića u Tuzli, koju su osnovali braća Samir i Mirsad Subašić iz Zvornika, privode kraju radove na završetku objekta „Partizan“ u Kreki.

Među radnicima, od prvog dana na gradilištu je i Enis Hamzabegović (33), vrijedni čovjek koji se u ovoj firmi zaposlio prije dvije godine, gotovo od samog njenog osnivanja, a u stalni radni odnos primljen je prije nepuna tri mjeseca i ovo mu je prvi put da je prijavljen i ima socijalno i penziono osiguranje.

Kompanija „Subašić gradnja“, inače, osnovana je prije tri godine i rade na izgradnji više objekata u raznim dijelovima BiH.

Enis Hamzabegović sa suprugom i petogodišnjom kćerkom već petu godinu živi kao podstanar kod rođaka, u mjesnoj zajednici Đulići naselja Hamzići kod Zvornika. Kada su se uzeli, živjeli su kod Enisovih roditelja, oca šećeraša, majke koja je operisala kičmu, te brata stopostotnog invalida, u kući sa sobom i predsobljem, u uslovima nemogućim za život dvije porodice sa šest članova.

– S kćerkom i suprugom živimo u rođakovoj kući pod kiriju, mada nam, zbog teške materijalne situacije, trenutno ne naplaćuje stanarinu. Ipak, ne može se vječito stanovati u tuđoj kući, a sredstava da sami napravimo krov nad glavom nemamo – priča Hamzabegović za portal TuzlaLIVE.

Mirsad Subašić zvani Hamdija, demobilisani borac iz jedinice nekadašnjeg komandanta Šemse Muminovića, pokrenuo je humanitarnu akciju da se porodici Hamzabegović napravi kuća, a pri tome je pozvao prijatelje, mještane, znane i neznane ljude dobrog srca da se pridruže i pomognu da Hamzabegovići dobiju svoju kuću.

– Za nevolje Enisa Hamzabegovića saznao sam od brata, Samira, koji ga je zaposlio u stalni radni odnos. Zamolio me da vidim može li mu se napraviti kakva kućica kako bismo ih zbrinuli prije zime. U saradnji sa našim ljudima dobrog srca pokrenuli smo projekt izgradnje kuće za Hamzabegoviće, pozvali smo u pomoć džemate, nadležne u Federaciji BiH, naše ljude u inostranstvu. Odziva ima i nadam se da će kuća biti useljiva do Nove godine – kaže Mirsad Subašić.

Akcija je pokrenuta u ovom mjesecu, prvi slobodan vikend bio je za izradu temelja, a prije nekoliko dana počelo je zidanje objeka, s tim što je po riječima našeg sagovornika osiguran sav građevinski materijal za izlijevanje druge ploče.

– Nema sumnje da je ovoj tročlanoj porodici pomoć neophodna. Sticajem okolnosti nisu imali ni zemljište za kuću, pa je Enisov otac poklonio odgovarajući plac i preveo ga „jedan kroz jedan“ za gradnju kuće. Ovo je naš treći humanitarni projekat ove vrste. Dvije smo porodice već zbrinuli i napravili smo im kuće, a ovo je treća. Kao i u svim dosadašnjim, „Subašić gradnja“ je darovala kompletan blok za izljevanje temelja, oko 1.800 komada, a onda su se javili i donatori – navodi pokretač akcije.

Edin Ibrić iz Švicarske donirao je tri tone cementa za gornju ploču, priča Mirsad Subašić, te dodaje da je njegov drugi brat, Asim Subašić, koji živi u Švedskoj, platio nabavku željeznih mreža za gornju ploču. Dalje, prijatelj Dževad Islamović iz Salzburga donirao je kompletnu stolariju kako bi se objekat u narednih petnaestak dana zatvorio.

Subašić je pozvao sve ljude dobre volje i srca iz BiH i dijaspore da pomognu koliko mogu kako bi se porodica Hamzabegović zbrinula prije zimskih dana. Za sve koji žele ostavio je svoj telefon za kontakt: +387 61 516 943, uz napomenu da će imena svih donatora i dobročinitelja biti javno objavljena nakon završetka objekta.

– U vlastitom selu živimo ko podstanari i još ne mogu da vjerujem da ćemo uskoro imati svoju kuću. Hvala od srca dobrom čovjeku Mirsadu Subašiću koji je pokrenuo akciju izgradnje kuće. Hvala i svim ljudima koji pomažu bez obzira na visinu priloga. Svaka pomoć nam je dobrodošla – u izjavi za “Glas Drine” kaže Smaila, supruga Enisa Hamzabegovića.

Napominje da je njen suprug doskora radio gdje je stigao, nikad nije bio osiguran, a prije tri mjeseca i taj problem su riješila braća Subašić.

Smajla Hamzabegović kaže da uz svakodnevne svoje obaveze pomaže i roditeljima i bratu svog muža, koji je teški invlid.

– Svi su bolesni, a svakome treba njega, skuhano, oprano… – dodaje.

Prva susjeda objekta „Partizan“ u Kreki, Erna Jahić Brkičević, iz svoje kuće vidi kako napreduje gradnja zgrade. Često ode na gradilište, ponese nešto radnicima da se okrijepe. Tako je saznala i za probleme porodice Hamzabegović i humanitarnu akciju.

– Moja porodica i najbliže komšije skupili smo oko 200 maraka i predali Mirsadu Subašiću, kao naš prilog ovoj akciji. Nisam širila vijesti dalje, ali eto uz Vašu pomoć i drugi će saznati za ovu humanu akciju, pa pozivam sve koji mogu da se uključe. Upoznala sam Enisa Hamzabegovića, od prvog dana je na gradilištu, vrijedan je i uvijek raspoložen radnik i dobar čovjek. Zaslužuje pomoć, a ovo što su pokrenuli Subašići lijepa je i dobra stvar. Nije bitno koliko će ko dati, i marka je vrijedna kada se zna u koje svrhe ide – zaključila je Erna Jahić Brkičević.

Radovi na izgradnji „Partizana“ odmiču, postavlja se krov, a svi koji dođu na gradilište u posjetu vide kako i po najvećem suncu, pa i kiši, radi ova vrijedna „armija mrava“. U slobodne dane, rade na podizanju kuće porodici Hamzabegović.

Zato pozivamo i Krečane, ali i sve Tuzlake dobre volje, pa i naše ljude diljem BiH i u dijaspori, da se priključe akciji braće Subašić i pomognu koliko mogu. Da porodica Hamzabegović dočeka ostvarenje svoga sna i od Nove godine nastavi život pod vlastitim krovom.

Zbog toga, još jednom dajemo broj za kontakt Mirsada Subašića Hamdije: +387 61 516 943. Pomozite! (M. Petrović – Foto: Miroslav Petrović i Hamdija Subašić, Facebook)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here