Hrvatski kanader gasi požar na Blidinju, na Boračkom jezeru potrebna pomoć iz zraka

Požar na planini Čvrnici u Parku prirode Blidinje trenutno gasi kanader iz Hrvatske, a gašenje otežava vjetar.

“Kanader gasi požar u ukupno deset navrata, ne može više radi goriva. Vidjet ćemo što će biti dalje. Vatrogasci su na terenu, ali posao otežava vjetar”, rekao je Ljubo Bradarić iz Civilne zaštite Posušje.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je kako su protupožarne zračne snage posljednjih dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, ali su naglasili kako ih to ne sprječava u pružanju pomoći i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija.

Kada je u pitanju šteta nastala ovim požarom, Bradarić je ranije kazao kako je teško procijeniti kolika točno površina gori, ali je dodao da sigurno nije ispod 20 hektara jer je izgorjelo dosta borove šume.

Prema posljednjim informacijama Federalnog operativnog centra, požar je još aktivan i na području Boračkog jezera. Vatrogasci i pripadnici Šumarstva Konjic su na terenu, ali i dalje je potrebna pomoć u gašenju iz zraka.

Lokaliziran je požar u Čitluku, ali nije u potpunosti saniran.

“Vatrena crta je duga preko 10 kilometara i nemoguće je toliki teren sanirati pa se stalno dežura i pokušava ugasiti prilikom ponovnog aktiviranja. Trenutno nema otvorenog plamena i nisu potrebne OS BiH, ali s obzirom na to da su visoke temperature, a tereni zapušteni, kako poljoprivredni, tako i šumski, može se može pojaviti potreba za sat vremena”, stoji u izvješću.

Požar u Šurmancima kod Čapljine ponovo se aktivirao oko 14 sati, a vatrogasci su na terenu.

Požar je još aktivan na Podveležju, Gostina šuma kod Mostara, u Dračevu i Gabeli, te u Trijebnju kod Stoca, a na terenu su vatrogasci.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *