Hrvatska: U čast Svjetskog dana romskog jezika otkrivena skulptura Romkinje koja pleše

0
417

Na križanju Savske ceste i Koturaške ulice u Zagrebu otkrivena je skulptura Romkinje koja pleše s perom u ruci. Skulptura naziva “5. studenoga” postavljena je u istoimenom parku u povodu Svjetskog dana romskog jezika, javlja Anadolu Agency (AA).

Skulpturu Romkinje koja pleše s perom u ruci, naziva “5. studenoga”, rad akademskog kipara Marina Marinića, svečano su otkrili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi uz nazočnost članova Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Khali Sara.

Skulptura je postavljena u parku, neposredno uz obližnju osnovnu školu i sjedište Ministarstva unutarnjih poslova republike Hrvatske, uz jednu od najfrekventnijih zagrebačkih ulica.

Zastupnik romske i ostalih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi ovom je prigodom istaknuo kako je ovo prvi spomenik romske kulture na području Republike Hrvatske nakon gotovo 700 godina prisutnosti Roma na ovim prostorima.

„Godinama smo radili da srušimo predrasude o tome da o romskoj zajednici ne postoje pisani tragovi“, kazao je Kajtazi dodavši kako je to definitivno zaključeno nedavnim otvaranjem Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj.

„Ovo je prvi spomenik romske pismenosti u Republici Hrvatskoj i prikazuje ženski lik, mladu i odvažnu Romkinju koja je povijesno bila središnji lik romske obitelji, a u 2020. godini preuzima novu, prijeko potrebnu ulogu. Ovaj spomenik simbolizira i pravo žene Romkinje na izbor i na obrazovanje“, izjavio je Kajtazi.

Istaknuo je kako ženska romska djeca češće završavaju školu kad im se pruži prilika u odnosu na muške pripadnike romske zajednice.

„Pravo na izbor i obrazovanje mlade žene Romkinje još uvijek nemaju i nose se s više prepreka od muškaraca. Atmosfera tolerancije koju stvaramo postavljanjem ovog spomenika u Savskoj ulici koja je jedna od žila kucavica ovog grada, snažna je poruka protiv bilo kakve nesnošljivosti, čemu smo ovih dana mogli svjedočiti i prema manjinama i prema ženama“, kazao je Kajtazi.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ocijenio je kako je otkrivanje ovog spomenika „točka na ‘i’ multietničnosti i multikulturalnosti grada Zagreba“.

Akademski kipar Marin Marinić kazao je kako je skulpturom izrazio plesni pokret Romkinje koji je prisutan posvuda.

„Nastojao sam materijalizirati ono što je ljudima već u glavi kad pomisle na Romkinju koja pleše. Pero u ruci plesačice je simbol pismenosti Roma, a ahat kamen koji je postavljen na rub haljine Romkinje oslikava živopisnost romskih ženskih nošnji“, kazao je Marinić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here