Hrvatska snosi odgovornost za vrlo loše politike prema BiH, Plenković bi se distancirao

Vrlo sam kritična prema ulozi Hrvatske u zadnjih 30 godina prema Bosni i Hercegovini, iako je ta politika bila različita, budući da smo imali različite vlade. Hrvatska se miješala u politiku Bosne i Hercegovine i ja bih rekla miješala se do vrlo nedavno

BiH niko ozbiljno nije bavio nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma

Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” komentarisala je odnos Hrvatske prema BiH.

Kazala je da se s BiH niko ozbiljno nije bavio nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

– Kao što znate, ja sam vrlo kritična prema ulozi Hrvatske u zadnjih 30 godina prema Bosni i Hercegovini, iako je ta politika bila različita, budući da smo imali različite vlade. Hrvatska se miješala u politiku Bosne i Hercegovine i ja bih rekla miješala se do vrlo nedavno. Moj dojam je da u HDZ-u koji u ovom trenutku kroji hrvatsku politiku, postoji jedna struja koja je vrlo zainteresirana da se miješa u politiku BiH i postoji jedna druga struja, gdje mi se čini da je ondje predsjednik Vlade Plenković, a koja bi se htjela izvući iz te cijele situacije koja traje desetljećima i distancirati se malo od regije uopće, a naročito od te situacije u Bosni i Hercegovini, kaže Pusić.

– Međutim ova vlada, a i Hrvatska generalno, snosi odgovornost za neke vrlo loše politike prema BiH. Ne mislim na rat, kazala je Pusić.

Naglasila je da Hrvatska nije jamac Daytonskog sporazuma, već SAD i EU.

– Hrvatska, BiH i Srbija potpisale su Daytonski sporazum kao čimbenici konflikta. To je bilo potrebno potpisati da bi se ubijanje zaustavilo u BiH, kazala je i istaknula da se od tada nitko ozbiljno s BiH nije bavio te da RH nema teritorijalnih pretenzija prema BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *