Hrvatska se već suočava s nedostatkom goriva

Vlada Hrvatske je odlučila smanjiti trošarine za 40 lipa kad je riječ o benzinu te 20 lipa za dizel.

Uz to je srezala trgovačke marže za benzin i dizel s 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa. Iz Petrola pak upozoravaju na opasnosti za hrvatsko tržište.

“Zbog nepredvidivosti tržišta naftnih derivata trenutačno se nalazimo u vrlo zahtjevnom razdoblju. Na dodatnu dinamičnost tržišta, koja se očituje u porastu nabavnih cijena naftnih derivata, utječe i embargo na uvoz nafte i naftnih derivata porijeklom iz Rusije”, navode iz te kompanije te dodaju:

“Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. No, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uvjetima (u kojima je ponuda goriva ograničena), državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe. Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana”.

S obzirom na to da nova uredba stupa na snagu sutra, prodajna mjesta Petrola i Croduxa će danas zadržati trenutačne maloprodajne cijene naftnih derivata, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *