Hrvatska inovacija osvojila zlato za proizvod protiv korone

0
540

Hrvatska gospodarska komora (HGK) priopćila je kako je inovacija hrvatske tvrtke Kristalna ideja, uređaj za filtraciju zraka u prostorijama „iTherapy“ nagrađena zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju Inventions VS Corona u konkurenciji između 202 proizvoda iz 35 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje, dok istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima, priopćeno je iz HGK.

Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

“Motivacija za razvoj ovakvoga proizvoda bila je i zdravstvena i ekološka. Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje“, rekla je Inga Kovačić Sindik, direktorica tvrtke Kristalna ideja.

Ideja je nastala na temelju istraživanja tržišta dostupnih filtera, navodi se, a svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama…

“I prije krize bilo je jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima. Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora“, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Tvrtka Kristalna ideja s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine kada je Inga Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica, a njezina inovacija dobila je zlatnu medalju.

Proizvodu “iTherapy” je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here