Hrvati uzvraćaju – protjeruju srbijanskog diplomatu

Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Nisu poznati razlozi odluke, tim više je to zabrinjavajuće

Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije protjeralo prvog tajnika ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera, hrvatske kolege su odlučile uzvratiti recipročnom mjerom.

Ovo je danas potvrdio ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

– Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH, kazao je.

Dodao je i to da je hrvatski vrh predvidio eskalaciju, “ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno”.

– Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće, kazao je Grlić Radman.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbama za špijunažu, ističe: “Nisu ga protjerali mediji, nego Ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.”

– Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno, poručio je, piše Index.hr.

Inače, srbijanski mediji tvrde da je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) “razotkrila” hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao napraviti “agenturnu mrežu”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *