Hrvati obrijali prašumu Plješevice

0
429

Jučer je negdje na granici s Hrvatskom ranjen migrant u pokušaju “the game”, tačnije ilegalnog prelaska te je, dok je dopremljen u bihaćku bolnicu, od posljedica ranjavanja i preminuo.

– Mi još istražujemo gdje se nalazi lokalitet na kojem je došlo do pucanja, to je negdje okolina Kulen-Vakufa u pravcu granice s Republikom Hrvatskom. Dakle, mi ne znamo ni gdje je to bilo, a kamoli sa koje strane je došao metak. To se još utvrđuje. Drugi migranti kažu da su imali namjeru preći granicu i u tom momentu nisu znali jesu li je prešli ili nisu. Vodićemo ih da nam pokažu gdje je to. Oni nisu ništa vidjeli, samo su začuli pucanj, ranjeni je zajaukao i pao. Tako su ispričali, kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.
Rast mržnje

Metak koji je dobio u leđa je sačma, što je moglo biti ispaljeno iz lovačke puške ili pumparice. Motiva da pucaju na migrante imaju i s jedne i s druge strane, uz neprestano kršenje zakona, nemoć državnih vlasti i jednih i drugih da zaustave ili preusmjere ovu rutu, prekobrojni krijumčari i oštre diplomatske note globalnih organizacija teška su igra koja kao nusproizvod ima rast mržnje. Naknadno se, u ovom konkretnom slučaju, ispostavilo da je u pitanju bio nesretan slučaj.

Nasilje nad migrantima dešava se na obje strane granice, iako se migranti više žale na susjednu Hrvatsku. Ovo se moglo i očekivati nakon što je Hrvatska “obrijala” glavu Plješevice, međutim, upozorenja iz Unsko-sanskog kantona niko nije htio da čuje.

– Prema našem izvoru bliskom Vladi USK-a, iako su razmatrali opcije međunarodnog prava, najefikasnije što su mogli učiniti jeste da pošalju Graničnu policiju BiH da hapsi hrvatske drvosječe. Iako je premijer USK-a time bio zaprijetio, do toga nije došlo, a sječa je evo i završena, kazao nam je naš izvor.
Prekjučer je na sjednici Skupštine Kantona poslanik Hajrudin Halilović aktualizirao ovo pitanje i zatražio da se pripreme odgovori.

Kako je i domaćoj, ali i hrvatskoj vlasti dobrim dijelom stalo da onemogući ovu rutu migrantima, stiče se dojam da se na sječu Plješevice susjedima progledalo kroz prste. Šteta je nastala jer su pogoršani i međususjedski odnosi.

– Nemaju oni nama šta zamjerati što preko nas migranti dolaze u Hrvatsku, neka zamjeraju Grčkoj koja ih sve pušta, a koja je kao i Hrvatska članica EU, prokomentarisao nam je profesor Mujo Demirović.

I poslanik u Parlamentu Federacije BiH Asim Kamber nije optimista da će ovo dobro završiti.
– Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji nam se dešavaju i s hrvatske, ali i sa srbijanske strane. Oni kao da nisu odustali od imperijalističkih i agresorskih pretenzija, tako da i dalje možemo očekivati da povređuju našu granicu, da ulaze i provode svoju politiku, misli Kamber. Nedavno je i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH uputilo apel svim institucijama da se zaustavi kriminal na Plješevici, dok se ne uradi razgraničenje između dvije države.

– Prema međunarodnoj klasifikaciji zaštite prirode International Union for Conservation of Nature (IUCN), koju je BiH prihvatila i ratificirala, prašume poput Plješevice su u prvoj kategoriji strogo zaštićenih područja u svrhu znanstvenih istraživanja, strogo zaštićena područja divljine. Hrvatska mora ispoštovati niz međunarodnih standarda i propisa iz oblasti šumarstva i zaštite prirode, uzalud su upozoravali iz Udruženja.

A razgraničenje?

Prašuma se nalazi na teritoriji obje države, a njena površina je nešto više od 500 ha. Prašume su biseri šumarstva, koje u svijetu uživaju najviši stepen zaštite u odnosu na druge ekosisteme.

– Zbog toga pozivamo institucija BiH da se pod hitno obustavi sječa stabala koja još traje na navedenom lokalitetu i planiranom koridoru, da se uradi razgraničenje, da se uradi procjena štete na dijelu teritorije BiH usljed sječe šume, da u postupku utvrđivanja visine štete na šumi i šumskom zemljištu i razgraničenju učestvuje ŠPD Unsko-sanske šume d. o. o. Bosanska Krupa te da se istim izvrši finansijska odšteta zbog izvršenih sječa na njihovom području, poručili su oni.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here