Hrizostom: Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom podsjetio je u tradicionalnoj božićnoj poruci da je Božić praznik porodičnog i društvenog zajedništva te da je upravo Gospod pokazao svojim primjerom da se božanska ljubav mora dijeliti sa bližnjima i daljnjima.

Ta ljubav, naveo je Hrizostom, nije izražajna fikcija već je to djelotvorna ljubav koja djela u svakom vremenu te u svim prilikama i okolnostima.

– Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca ne samo za Boga, za Hrista Gospoda, već i za one za koje je sam On rekao – ako primiste jednoga od ovih malih, ako ga odjenuste, ako ga nahraniste ili napojiste, ako ga u bolnici posjetiste ili u tamnici obiđoste, sve to Meni učiniste – ustvrdio je mitropolit.

Hrizostom podvlači da Božić nije samo praznik sjećanja, već prije svega i iznad svega uvijek i iznova novi događaja u srcima našim, u biću našem, u našoj Crkvi, našoj zajednici. Tajinstveno srca naša, bića naša, postaju mjesto u koje se useljava uvijek i neprestano Isus Hristos. Sveti Ignjatije Bogonosac, podvlači mitropolit, nazvan je tako jer je neprestano Boga nosio u srcu svome.

Mitropolit dabrobosanski podsjeća da, na žalost, živimo u vremenu humanitarne katastrofe neviđene i nečuvene u istoriji.

– Govore nam i ubjeđuju nas da ništa ne znamo, ali i da se ne trudimo da nešto saznamo o ovoj pošasti pandemije, a još manje da govorimo o njoj. Kao da nam ”stručnjaci, koji priznaju da ništa ne znaju”, poručuju: vaše je samo da umrete! E, ne možemo prihvatiti ovakvu dehumanizaciju društva i svijeta. Upravo, u ime praznika Rođenja Gospoda Isusa Hrista kojim nas je Bog usinio i počastvovao Životom samoga Njega Boga Živoga ne možemo prihvatiti takav jedan odnos prema Čovjeku – najvećem dobru poslije Boga. U ime Boga i u ime istinskog humanizma pozivamo naučnike i ohrabrujemo ih da nam otkriju svu naučnu istinu o kovid-19, da se bore da iznađu što bolje i sigurnije lijekove i sredstva prevencije protiv ovog pan-ubice – ustvrdio je Hrizostom.

Božićnu čestitku završio je željama za srećan i blagosloven Božić radosnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi”. (Vijesti.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *